Categories: DruštvoVesti

Obeležen nacionalni Dan sećanja Srbije na žrtve holokausta

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, u ovom teškom trenutku koji je pogodio Evropu i svet, želi mir i život sebi i svima drugima, i naglasio da čovečanstvo nema pravo na novi veliki rat, “makar ga nazivali samo hladnim”.

Vučić je prilikom otkrivanja spomen-ploče posvećene žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u Jasenovcu, na levoj obali Save u Beogradu, kod nekadašnjeg logora Staro sajmište, istakao da je Srbija “skupo platila pravu stranu istorije na kojoj je bila”, i to ne novcem nego “milionima duša”.

Zbog toga je važno da u budućnosti bude očuvan mir “kako više ništa ne bismo morali da plaćamo životima”, naglasio je Vučić.

On je ocenio da Jasenovac, 81 godinu nakon uspostavljanja, i dalje predstavlja najstrašnije gubilište na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima tokom Drugog svetskog rata. Naveo je da se stratištima može suprotstaviti “samo život, jer smo deca i rođaci tih stradalnika” i naglasio da da život mora da pobedi sve prepreke, makar i po cenu menjanja paradigmi.

Vučić je rekao da je Srbija “dužna svojoj deci mir i stabilnost”, kao što je “platila slobodu hiljadama i milionima duša Jevreja, Roma i Srba u Prvom i Drugom svetskom ratu”.

Na spomen-ploči je ispisano: “Od 1941. do 1945. godine sistem koncentracionih i logora smrti u NDH bio je najokrutniji deo sistema terora u Drugom svetskom ratu. Mnoge jasenovačke žrtve donela je reka Sava do Starog sajmišta, koje je od leta 1942. jedno vreme funkcionisalo kao deo jasenovačkog sistema logora. Ovu obalu posvećujemo jasenovačkim žrtvama na večni spomen, a pokolenjima na nezaborav.”

Vučić je položio i venac na Spomenik žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. godine na području tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

 

Izvor: AA

Foto: Miloš Miškov – AA

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

4 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

5 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

8 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

9 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

9 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

9 hours ago