Categories: DruštvoVesti

Mihajlović u Novom Pazaru: Podrška ženama u nauci i obrazovanju

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost (KTRR) prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je Protokol o saradnji sa rektorom Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Suadom Bećirovićem i istakla da je veoma važna podrška ženama u nauci i većem uključivanju u sve sfere društva.

“Pored toga što slavi 20 godina postojanja, ovo je institucija u kojoj se glas žena čuje i gde se na čelu većine programa nalaze žene”, rekla Mihajlović, podsetivši da je pre samo nedelju dana razgovarala sa profesoricom ove visokoškolske ustanove i pomoćnicom ministra prosvete prof. dr Elmom Elfić Zukorlić, kada je inicirana saradnja.

Ona je ocenila da se  mora zajednički raditi na stvaranju jednakih uslova za žene i muškarce da se uključuju u politički, ekonomski, društveni i naučni život zemlje.

“Protokol o saradnji je samo prvi korak da zajedno gradimo još veće poverenje, rušimo stereotipe i pravimo prostor za nove generacije devojaka i žena koje dolaze”, dodala je potpredsednica Vlade.

Podsetila je da statistika pokazuje da žene u Srbiji i na ovom univerzitetu većinski upisuju i brže završavaju studije, da ih ima više među doktorima nauka, ali da im se mora pružiti veća podrška na karijernom putu.

“Žene se maksimalno trude da budu što obrazovanije, jer obrazovanje je osnovni korak ka njihovom osamostaljivanju. Ali, tamo gde počinju karijere moramo da uradimo više i da ih podržimo da ih bude na pozicijama na kojima se donose odluke. Rodna ravnopravnost je pitanje i žena i muškaraca, samo tako možemo da razvijamo naše društvo”, izjavila je ona.

 

Prof. dr Elma Elfić Zukorlić zahvalila je potpredsednici Vlade na nesebičnoj podršci Internacionalnom univerzitetu i istakla da se današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji šalje jasna poruka da u borbi za rodnu ravnopravnost i afirmaciju žena moraju zajedno učestvovati, i muškarci i žene.

“Na taj način stvaramo društvo jednakih šansi. Borba protiv stereotipa, unapređenje položaja devojaka i žena u nauci, promocija uspešnih naučnica i činjenica da žene moraju biti aktivne u političkom, ekonomskom i društvenom životu, jer su često meta napada u porodičnom nasilju, ali i političkom, samo su neke od tema zajedničkog protokola”, izjavila je predsednica Internacionalnog univerziteta Elma Elfić Zukorlić.

Mihajlovićeva je prilikom posete univerzitetu održala sastanak sa rektorom Suadom Bećirovićem i pomoćnicom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Elmom Elfić Zukorlić,upoznala se sa radom profesora i studenata i tom prilikom sa rektorom univerziteta potpisala Protokol o saradnji između KTRR i univerziteta.

Zoran Maksimović

Podeli

Zoran Maksimovic

Recent Posts

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve brejk šanse u desetom gemu prvog seta.

4 mins ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

42 mins ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

1 hour ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

1 hour ago

Za Srbiju 1,6 milijardi evra iz evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi evra,…

3 hours ago

Danas pretežno sunčano

Lepo vreme u našoj zemlji. Danas u većini mesta pretežno sunčano. U brdsko-planinskim predelima moguća…

4 hours ago