SvetVesti

UN: U Ukrajini poginulo 1.276 civila, strahuje se da je broj mnogo veći

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), pet sedmica od početka ruske vojne operacije u Ukrajini u toj zemlji poginulo je 1.276 civila, a 1.981 je ranjen, a strahuje se da je broj žrtava mnogo veći. Broj izbjeglica iz Ukrajine povećan je na 4.102.876.

Agencije UN-a navode da je uništavanje infrastrukture u Ukrajini od početka rata, 24. februara dovelo do problema sa snabdijevanjem hranom stanovnika u opkoljenim područjima.

Iz Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopšteno je da je većina ovih stradanja civila uzrokovana upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim područjem, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višestrukih raketnih sistema, te vazdušnim napadima.

“OHCHR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće, jer kasne informacije s lokacija na kojima su se odvijale intenzivne borbe”, navodi se u saopštenju i dodaje da su u pitanju Mariupolj i Volnovaka u regiji Donjeck, Izium u regiji Harkov, Popasna u regiji Lugansk i Irpin u regiji Kijev.

Tomson Phiri iz UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP) rekao je da je u Lavovu u zapadnoj Ukrajini ova agencija pokrenula prikupljanje novčane pomoći za izbjeglice i porodice koje su im pružile utočište.

Naveo je da je jedan od izazova i to što mnogi humanitarni partneri nisu mogli raditi u opkoljenim područjima.

“Uprkos vrlo nestabilnoj bezbjedonosnoj situaciji, uspjeli smo osigurati hranu ugroženim porodicama u Harkovu i Sumiju”, rekao je Phiri.

Dodao je da je porodicama u Harkovu podijeljeno preko 330.000 vekni hljeba, a da je planirano da u narednim sedmicama bude isporučeno još 990.000.

WFP je pokrenuo sličan program u Moldaviji, koja je prihvatila više od 390.187 izbjeglica iz Ukrajine.

Oko 2,39 miliona izbjeglica otišlo je u Poljsku, više od 623.000 u Rumuniju, 374.000 u Mađarsku i preko 292.000 u Slovačku. Prema podacima UNHCR-a, Rusija je prihvatila više od 350.000 izbjeglica.

Anadolu Agency

Podeli