DruštvoVesti

Praksa za najbolje studente u novopazaraskim školama

U Osnovnoj školi ’’Bratstvo’’ održan je sastanak sa direktorima obrazovnih ustanova u Novom Pazaru, nakon čega su postpisani ugovori sa studentima završne godine akademskih studija Državnog univerziteta u Novom Pazaru koji će praksu obavljati u novopazarskim školama.

U okviru projekta Vlade Republike Srbije, 22 studneta završnih godina akademskih studija Državnog univerziteta u Novom Pazaru obaviće stručnu praksu u srednjim i osnovnim školama u Novom Pazaru, objasnila je rukovodilac grupe za stručno pedagoški nadzor za Grad Novi Pazar i opštine Tutin i Sjenicu Mirsada Tripković.

”Tačnije imamo pet srednjih škola i tri osnovne.  Studenti će ulaksom u škole i obavljanjem neposredne prakse moći da steknu uvid u konkretan opis zanimanja koje su odabrali za svoju budućnost. Imaće priliku da sve ono što su učili i teorijska znanja stekli tokom studija pretoče u praksu, da izrade svoje planove i saznaju kakve izazove nosi zanimanje koje su odabrali’’

Srednja Medicinska škola ’Dva heroja’ i Tehnička škola dve su od pet srednjih novopazarskih škola u kojima će studenti obavljati praksu.

Direktorka Medicinske škole Šerifa Preljević kazala je da je počastvovana da su student odabrali tu školu, što će njima istovremeno, kroz stručnu praksu, omogućiti da svoja zanja stečena na fakultetima prenesu u školi, te da se istovremeno upoznaju sa metodikom rada. što je za njih od izuzetnog značaja.

Direktor Tehničke škole u Novom Pazaru Hido Ljajić kazao je da će se student tokom prakse podrobnije upoznati sa obimom posla koji će raditi u budućnosti.

Studenti će praksu obavljati u Gimnaziji, Ugostiteljsko turističkoj školi, Srednjoj medicinskoj, Tehničkoj i Ekonomsko trgovinskoj. Takođe i u osnovnim školama Jovan Jovanović Zmaj, Desanka Maskimović i Stefan Nemanja.

Projekat stručne prakse za najbolje studente podržala su ministarstva prosvete i finansija Republike Srbije, a studenti će stručnu praksu u trajanju od tri meseca započeti već sutra.

 

Senada Kalić

Podeli