PolitikaVesti

Ljajić: Naša koalicija će sasvim sigurno imati lagodnu većinu

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić uveren je u apsolutnu pobedu Aleksandra Vučića već u prvom krugu predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji, 3. aprila.

Vučić je, kazao je Ljajić, bliže da osvoji 60, nego 50 odsto, a koaliciji okupljenoj oko SNS predviđa više od 150 mandata.

“U tom pogledu su ovi izbori manje neizvesni nego neki raniji. Objektivno govoreći, čini mi se da nikad nismo imali slabije predsedničke kandidate nego na ovim izborima. Predominantna većina među tim kandidatima su desničarski kandidati. Gotovo sam ubeđen da drugog kruga neće biti. Koalicija Zajedno možemo sve, na kojoj smo i mi, će sasvim sigurno imati lagodnu većinu”, rekao je Ljajić u intervjuu za sarajevsku Federalnu televiziju.

Prema njegovim rečima, opozicija je razjedinjena i nije ponudila nikakav alternativni program.

Na pitanje gde su Bošnjaci u Vučićevoj izbornoj kampanji, kaže:

“Mi smo, kao SDP Srbije i Sandžačka demokratska partija, dugo godina u jednom bloku, vrlo čvrstom savezu napravili taj dogovor da imamo sedam kandidata u prvih 120 i da ćemo podržati zajedničkog predsedničkog kandidata, u ovom slučaju to je Vučić. Naravno da nama nije lako sad da ljudima objašnjavamo zašto treba da glasaju i za ovu listu”.

Govoreći o projektima vrednim više od 200 miliona evra u Sandžaku, samo u Pazaru preko 150 miliona evra, ne računajući kapitalne projekte kao što je put prema Pešteri, Ljajić ističe da je sve to za narod život i znači civilizaciju.

“Da li mi imamo pravo sad da sve to ugrozimo i tolike investicije? Mi ovde ne biramo između Husa Husovića i Petra Petrovića. Mi smatramo da je ovo racionalan, pragmatičan izbor. Svesni smo da deo ljudi neće glasati, uprkos što pripadaju našoj stranci”, rekao je Ljajić.

Zašto bi, pita, njegova stranka išla sa gubitnicima.

“Pogledajte šta su pričali drugi predsednički kandidati. Em nemaju šansu da pobede, em se takmiče u desničarenju. Koji bi naš argument bio da njih podržimo? Još je opcija da gledamo sa tribina šta će se desiti i da kažemo ne podržavamo nikoga”, rekao je.

S druge strane, naveo je, Vučić je sigurni pobednik izbora, a i puno toga je realno uradio i investirao u Sandžak.

“Isključivi pragmatizam i racio su nas rukovodili kada smo donosili ovakve odluke”, naveo je Ljajić.

Na pitanje koliko Srbija utiče na odnose u BiH, Ljajić kaže da tvrdi da su odnosi Srba i Bošnjaka ključ za stabilnost čitavog regiona.

“Naravno da je nama najviše stalo do tih odnosa jer dobri odnosi između Bosne i Srbije nama značajno ovde olakšavaju situaciju”, kaže Ljajić i dodaje da se nada da će ti odnosi, uprkos svim tim poteškoćama, ići napred ukoliko EU ima fokus na ovaj region i zaista proces proširenja bude jedan od prioriteta.

Ljajić je na pitanje o “srpskom svetu rekao da ne zna sta je to.

“Ako je to kulturna saradnja, saradnja u smislu očuvanja jezika, ne vidim u tome neku opasnost. Ako je to ”velika Srbija”, to je apsolutno neprihvatljivo i svaka promena i svaki zahtev za promenom granica na Balkanu vodi samo u nestabilnost.

Smatra da Milorad Dodik ima veću podršku od nekih sa strane nego od srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

” Mnogo veća, snažnija, intenzivnija podrška od nekih van ovog regiona nego što ima odavde. Naravno, ako sad neko očekuje da tu dođe do nekog konflikta između Vučića i Dodika, ja nisam siguran da će to da se desi. Ali da sve što Dodik radi odgovara Srbiji, ja u to nisam siguran”, kazao je Ljajić.

Tanjug

 

Podeli