SvetVesti

Savet Evrope prekinuo odnose sa Belorusijom

Savet Evrope saopštio je danas da prekida odnose s Belorusijom zbog „aktivnog učešća te zemlje“ u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Izvršno telo Saveta Evrope, Komitet ministara, „odlučio je danas da suspenduje sve odnose s Belorusijom. Komitet ministara suspenduje pravo Belorusije da učestvuje na svim sastancima i aktivnostima organizacije“, navodi se u saopštenju na sajtu Saveta Evrope.

Komitet ministara prekida i svu tehničku saradnju s Belorusijom, ali je odlučio da održi i ojača veze s beloruskim civilnim društvom i opozicijom u egzilu, naveo je Savet Evrope i dodao da će uskoro biti preduzete i druge inicijative u tom pravcu.

Belorusija nije punopravna članica Saveta Evrope, jer nije potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Ta zemlja je sarađivala sa organizacijom, kao država potpisnica 12 konvencija koje je inicirao Savet Evrope, posebno Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima, Evropske kulturne konvencije i Konvencije o očuvanju divljih životinja u Evropi, podsetila je agencija Frans pres.

Belorusija je takođe članica četiri Parcijalna sporazuma koji nemaju status međunarodnih ugovora, ali nude oblik saradnje u određenim temama.

Minsk je takođe učestvovao u radu Grupe država protiv korupcije i Venecijanske komisije, savetodavne grupe koja državama daje pravna mišljenja o nacrtima zakona ili zakonima koji su već na snazi.

Odluka Saveta Evrope o Belorusiji dolazi dan posle isključenja Rusije iz članstva u toj organizaciji. Učešće Rusije u glavnim organima Saveta Evrope najpre je suspendovano 25. februara, dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu.
Izvor: Danas
Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER
Podeli