DruštvoVesti

Vesnić: Značajni podsticaji za poljoprivredu

Ministarstvo poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede donelo je izmenu Uredbe prema kojoj će svi poljoprivredni proizvođači   umesto dosadašnjih 4.000 dinara već ovih dana, a najkasnije do 10. marta dobiti po 8.000 dinara po hektaru obradive površine. Prema rečima Safeta Vesnića ovo je jedan od podsticaja i pomoći poljoprivredi. Takođe, svi poljoprivrednici koji se bave tovom mogu da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na podsticaje. Za sve dodatne informacije poljoprivrendici se mogu javiti Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Novom Pazaru.

”Verujem da će ova sredstva pomoći svim poljoprivrednim proizvođačima kako sa prolećnu stevu tako i za kasnije radove na gazdinstvima. Sredstva će leći na njihove žiro račune, međutim ukolikoje došlo do promena na njihovim gazdinstvima u odnosu na 2021. godinu, dužni su da Upravi za trezor iste prijave, a oni poljoprivrednici koji nisu ostvarili pravo na subvencije uprošloj godini mogu podneti zahteve Upravi za agrarna plaćanja tako i putem e mail-a resornog ministartstva tako što će dostaviti potrebne podatke” objasnio je Vesnić.

Svi poljoprivredni proizvođači koji se na svojim gazdinstvima bave tovom, takođe mogu da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na podsticaje.

”Kada se radi o tovu jagnjadi na gazdinstvu mora imati najmanje deset jagnjadi i tri outa u ovom vremenskom periodu mogu podneti zahtev za povraćaj sredstava od resornog ministarstva. Takođe težina grla mora biti manja od 50 kg. Iznos za tov jagnjafi je 2.000 dinara po grlu, koliko iznosi i za tov jaradi čija telesna masa mora biti manja od 30 kg. Kada je u pizanju tov svinja iznos je 1.000 dinara, a za junad 15.000 dinara po grlu s tim što sva ta grla moraju biti 120 dana na gazdinstvima” objasnio je Vesnić.

On je podsetio da Poljoprivredna savetodavna i stručna služba ima svoje naloge na društvenim mrežama, koji su aktivni od 1. januara i na kojima se poljoprivrednici mogu informisati o svim aktuelnostima.

 

Senada Kalić

 

Podeli