EkonomijaVesti

Cena zlata blizu istorijskog maksimuma zbog situacije Rusija – Ukrajina

Rat u Ukrajini je postao najvažniji faktor koji utiče na kretanja na finansijskom tržištu. Cena zlata je blizu istorijskog maksimuma, jer se sve više investitora okreće ka ovom plemenitom metalu koji se smatra sigurnom investicijom koja zadržava svoju vrednost (i) u kriznim vremenima.

Pored zlata, cene sirove nafte, srebra, paladijuma, platine i gasa su takođe u porastu.

Cena sirove nafte je porasla više od 10% samo u proteklih pet radnih dana premašivši nivo od 100 dolara što je najviše u poslednjih osam godina. Proizvodnja nafte u Rusiji će verovatno opasti zbog (potencijalnih) sankcija koje bi direktno mogle biti uvedene i ruskom energetskom sektoru. Kanada, četvrti proizvođač nafte u svetu, najavila je da će uvesti sankcije na uvoz ruske nafte, a raste pritisak i na SAD i druge zemlje da isto učine.

Paladijum je dostigao najvišu cenu u poslednjih šest meseci jer je Rusija najveći svetski proizvođač paladijuma. Izvoz ovog izuzetno dragocenog metala će se verovatno suočiti sa sličnim problemima kao i izvoz energenata. Slično je i sa platinom čija cena takođe ubrzano raste, jer Rusija zauzima drugo mesto po proizvodnji u svetu.

Rat koji se dešava u Evropi bi mogao postati sve intenzivniji, ukoliko se brzo ne postigne bilo kakav mirovni sporazum ili primirje, a uvođenje novih sankcija Rusiji bi moglo dodatno da pogura cene plemenitih metala na više.

 

Izvori: Marketwatch, Bloomberg

Foto: Shutterstock

Podeli