Categories: SvetVesti

Bitka za Kijev, a pregovori počinju uskoro?

Ruske snage sa dve strane se približavaju centru Kijeva. Predsednik Zelenski odbija da napusti glavni grad, ali je navodno spreman za razgovore sa Moskvom koja je blokirala rezoluciju Saveta bezbednosti.

„Sada se odlučuje sudbina naše zemlje“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u noći s petka na subotu u poruci na Telegramu. On očekuje totalni „juriš“ na Kijev. „Neprijatelj će uložiti sve svoje snage da slomi naš otpor.“ Zelenski je pozvao građane da „spale neprijateljsku vojnu tehniku svime što im je na raspolaganju“.

Predsednik, koji je ranije sebe označio glavnom metom ruskog udara na Kijev, snimio je ponovo u subotu ujutru demonstrativni video da pokaže kako je i dalje u prestonici i da nikuda nije pobegao. Prema američkim izvorima agencije AP, Zelenski je odbio ponudu Vašingtona da ga evakuišu iz zemlje.

U međuvremenu Kremlj ne krije da im je cilj instaliranje „narodne“ vlasti u Kijevu. I prema američkim izvorima ide se na razvlašćivanje aktuelnih ukrajinskih državnika.

Ruski padobranci izvršili su desant na vojni aerodrom u Vasiljkivu, gradiću desetak kilometara južno od oboda Kijeva. „Imamo gubitke. Imamo mnogo povređenih, nažalost dve stotine“, rekla je gradonačelnica te varoši.

To znači da se invazija sada približava Kijevu i iz drugog, južnog pravca. Na severnoj strani se razmena vatre već čuje u samom gradu, a Rojters javlja, pozivajući se na očevice, da su se pucnji čuli i u centru, u blizini administrativne četvrti.

„Stanje je sada, bez preterivanja, preteće po Kijev“, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Stanje na frontu je nepregledno i teško se može nezavisno proveriti. Izvesno je da se borbe vode u Odesi na crnomorskoj obali i Marijupolju na Azovskom moru. Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, vojska je „bez otpora“ zauzela Melitopolj.

Prema navodima ukrajinskog Generalštaba, južno od Kijeva je oboren transportni ruski avion Iljušin Il-76 koji je nosio padobrance.

Puca se, i razgovara

Dok širom Ukrajine traje krvavi rat, jedan portparol predsednika Zelenskog je saopštio da su u stalnom kontaktu sa Kremljom i da je Ukrajina uvek spremna na razgovore o prekidu borbi i miru. Kako je naveo, dve strane upravo dogovaraju „vreme i mesto za proces razgovora“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih dela Marija Zaharova je pak rekla da je ukrajinska strana odbila pregovore i odložila odluku za ovu subotu.

Mađarska se već ponudila kao domaćin. „Nijedna strana nije odbila ponudu, obe strane su zahvalile i razmatraju“, rekao je o tome mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Na diplomatskom planu je u Njujorku očekivano propao predlog rezolucije UN koju su predložili SAD i Albanija, a kojom bi Savet bezbednosti „osudio“ rusku agresiju. Moskva je stavila veto. U poslednjem trenu je reč „osuditi“ zamenjena rečju „žaliti“ kako i tri druge zemlje ne bi bile protiv rezolucije. Kina, Indija i Ujedinjeni Emirati su na kraju bili uzdržani.

Na snagu su u subotu stupile sankcije EU koje odsecaju ruske banke od evropskog finansijskog tržišta, zabranjuju ili otežavaju izvoz avionskih delova, softvera i visoke tehnologije u Rusiju.

Izvor: DW

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

23 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago