SvetVesti

Turska: Fondacija Diyanet dostavila pomoć za 80.000 porodica u Siriji

Turska Fondacija Diyanet dostavila je od početka ove godine humanitarnu pomoć za oko 80.000 porodica na području Sirije.

Ihsan Acik, potpredsjednik Upravnog odbora Fondacije Diyanet, koja od početka građanskog rata šalje humanitarnu pomoću Siriju, kazao je kako se trude biti uz svako živo biće kojem je potrebna pomoć i u Turkiye i van granica te zemlje.

Podsjećajući da je u Siriji na sceni najveća humanitarna drama u posljednjih nekoliko godina, a Acik je kazao kako sirijske porodice žrtve rata pokušavaju opstati u vrlo teškim uvjetima.

“Pokušavamo izliječiti rane naše sirijske braće uz podršku Fondacije Diyanet i našeg plemenitog naroda. Početkom 2022. godine pokrenuli smo akciju pomoći u vremenu kada su sirijski mališani odlazili na spavanje u strahu od smrzavanja. Hvala Bogu i zahvaljujući velikom odzivu naših građana isporučili smo pomoć našoj braći u Siriji koja se sastojala od nekoliko stotina kamiona”, naveo je Acik.

U periodu od mjesec i po prikupljena je pomoć u namirnicama i novcu, a podijeljena je sirijskim porodicama na ukupno 113 tačaka u Idlibu, Azazu, Mareu, Babu i Jarabulusu.

“Pomoć smo dostavili za oko 80.000 porodica. Dostavili smo 2.041 tonu uglja, 4.043 peći, 26.362 deke, 6.036 paketa s hranom, 2.600 paketa za čišćenje, zimsku odjeću kao što su kaputi, čizme, šalovi, kape, rukavice za 9.500 osoba. Hvala Bogu, naša djeca mogu položiti glavu na jastuk bez straha od smrzavanja”, rekao je Acik.

Acik je dodao kako su osim humanitarne pomoći, za sirijske porodice žrtve rata dosad izgradili i ukupno 6.214 kuća i na taj način im obezbijedili komforniji život. Akcije pomoći na tom planu se nastavljaju.

Acik je na kraju naglasio kako svi građani koji žele pomoći sirijskim porodicama žrtvama rata, to mogu učiniti izdvajanje sredstava putem stranice “bagis.tdv.org”.

 

Izvor: AA

Foto: TDV /AA

Podeli