SvetZanimljivosti

Ookla označila Srbiju kao deo „5G mraka“

Svetski priznati portal za merenje brzina interneta, “Ookla”, osim na mestima gde se vrši eksperimentalno merenje, označio je Srbiju kao deo “5G mraka”, odnosno svrstao je u onaj deo planete u kome uopšte nema super brzog 5G interneta.

Na mapi „svetle“ sve okolne zemlje, osim država Zapadnog Balkana. Vidi se da je u susednoj Bugarskoj 5G mreža gotovo svuda dostupna, dok je ubrzani razvoj u toku u Hrvatskoj i Grčkoj.

Brzine interneta u zemljama koje su uvele 5G mrežu dostižu od 200 do 490 megabita u sekundi, dok je u Srbiji, koja nema 5G, prosečna brzina 49 megabita u sekundi, po čemu je Srbija 68. u svetu.

Na Ooklinoj mapi se vidi da svi razvijeni delovi sveta već uveliko imaju 5G mrežu.

U Srbiji je aukcija za 5G spektar trebalo da bude sprovedena 2021. godine, ali je Vlada odustala sa obrazloženjem da nema interesovanja operatora, iako je kablovski operator SBB iskazao volju da uloži u 5G mrežu.

Premijerka Ana Brnabić je u decembru 2020. izjavila da građanima nije potreban brži internet od onog koji već imaju. U međuvremenu, gotovo sve evropske zemlje su sprovele 5G aukcije, pa je Srbija ostala među poslednjima u Evropi bez 5G mreže.

Izvor: N1

Podeli