Categories: COVID-19DruštvoVesti

Unija sindikata upozorava na evidenciju kovida u školama

Unija sindikata prosvetnih radnika upozorila je danas da u školama nema prave evidencije o broju đaka zaraženih covidom jer roditelji nastavnicima ne prijavljuju razlog bolesti dece, a onu koja nisu teže bolesna, ne vode ni lekaru.

U Sindikatu navode da zbog takve sitaucije neki nastavnici, posebno oni iskreni i odgovorni, ne znaju kako da popune obavezne tabele jer im takav podatak niko nije dostavio, a sa nastave u proseku izostane između pet i 10 đaka.

“Ukoliko i imaju saznanje o tome da je neko od članova porodice đaka pozitivan, informacija da li je i sam učenik zaražen izostane gotovo uvek”, navode u Sindikatu i dodaju da su razlozi za to brojni – deca se retko testiraju, bolest im je obično asimpotmatska ili imaju blaže simptome koji prođu za dan-dva.

Učenik se, kako dodaju, tada vraća u školu bez lekarskog uverenja da je zdrav. Sindikat upozorava da shodno podacima sa terena, kojima počinju izjave za medije ministra Branka Ružića, situacija ne da nije zabrinjavajuća, nego je zadovoljavajuća!

“Svakako da jeste, ako je podatak sa terena pomenuta tabela. Farsa u kojoj nesvesno ucestvujemo, više je od pukog broja u tabeli. Lokalne samouprave i školske uprave prosleđuju podatke do kojih nismo došli, jer od nas se ne traži da navedemo koliko učenika nije na nastavi, to nikoga ne zanima, već samo broj đaka sa potvrđenom kovid infekcijom, a nula je u zbiru uvek nula”, navode u Sindikatu.

Tvrde i da su glavne preporuke i mere za prevenciju i kontrolu Kovida u školama, odavno zaboravljene, da nedostaju stredstva za dezinfekciju kao i osoblje koje vrši čišćenje.

“Nošenje maske, kao mera zaštite u školama nije jasno definisana, pa je odomaćeno lično tumačenje – nositi ili ne nositi maske, kada, dok učenik sedi, a ne odgovara ili samo kada odgovara? Kada se udalji sa mesta ili dok je u školi? Za vreme odmora ili samo na času? Uvek ili ponekad, preko usta ili ispod nosa”, navodi Sindikat i ističe da je tačno to što ministar kaže da se mere poštuju, ali naglašava da je raylika samo u ” njihovom tumačenju”. .

 

Izvor: Tanjug

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

9 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

23 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

24 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago