Categories: DruštvoVesti

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib

Muslimani u svijetu kao i u Bosni i Hercegovini prigodnim vjerskim aktivnostima večeras će obilježiti mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavijestila je vjernike da 3. februara 2022. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili poznata kao Noć želja. Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu.

Iz Rijaseta dalje navode kako se vjernici raduju mubarek noćima, “jer čovjek svjestan Boga – prije negoli pogleda ka nebesima – gleda u sebe. Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu – Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika da preispitamo svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’”.

Među muslimanima Balkana izraz “učajluci” je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr. Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an: “Od kad je stvorio nebesa i Zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!” (Et-Tevbe, 36).

Lejletu-r-regaib, Noć želja, također poznata kao Noć nade, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg miljenika Muhammeda, a.s.

e u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg miljenika Muhammeda, a.s.”Imajući na umu da je dova ili molba Allahu, dž.š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, nemojmo propustiti da u noći Lejletu-r-regaiba dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Čovjeka treba uputiti dovi, kao vidu svakodnevne veze s njegovim Stvoriteljem, od jutarnjeg buđenja do večernjeg lijeganja; da dovom čisti svoju dušu i istraje na Allahovom putu, navodi se u tekstu koji je objavila Uprava za vjerske poslove.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv AA

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

6 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

13 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

13 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

13 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

13 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

13 hours ago