EkonomijaSvetVesti

Turska ostvarila najveći januarski izvoz svih vremena

Ministar trgovine Republike Turske Mehmet Mus izjavio je da je ta zemlja ostvarila rast izvoza u januaru za 17 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je taj izvoz dostigao 17,6 milijardi dolara, što je najveći turski januarski izvoz svih vremena.

Resorni ministar Mus se sastao s čelnikom Skupštine turskih izvoznika (TIM) Ismailom Gulleom i izjavio da je Turske nastavila trend rasta izvoza koji je držala tokom cijele prošle godine.

“S druge strane, naš januarski uvoz je iznosio 28 milijardi dolara, što je rezultat koji je posljedica neočekivano teških zimskih uvjeta i povećanja cijena energije u prošlom mjesecu”, kazao je Mus.

On je pojasnio da je Turska u januaru uvezla devet milijardi energenata, a da cjelokupni preostali uvoz iznosi 19 milijardi.

“U svjetlu svih ovih podataka, naša zemlja je u prvom mjesecu ove godine imala snažan izvozni učinak u odnosu na januar prethodne godine. Čvrsto vjerujemo da će se ovaj snažan učinak nastaviti u 2022. godini i da ćemo postići nove rekorde u izvozu. Naš cilj je da 2022. godine uhvatimo i premašimo cilj izvoza od 250 milijardi dolara koji je naveo naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Turska će biti prosperitetna zemlja koja će postići mnogo bolje rezultate u saradnji privatnog i javnog sektora”, kazao je Mus.

 

Izvor i foto: AA

Podeli