Categories: SvetVesti

Kampovi u Idlibu: Civili spaljuju odjeću da bi se ugrijali

Civili, koji su se sklonili u improvizovane šatore, bježeći od napada snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, spaljuju svoju odjeću da bi se ugrijali noću zbog jako niskih temperatura i loših uslova.

Snježne padavine i hladno vrijeme negativno utječu na izbjeglice u šatorskim kampovima u Idlibu, dok jak vjetar uništava šatore.

Porodice se svakodnevno bore za opstanak usljed siromaštva i nepovoljnih vremenskih uslova.

Djeca u kampovima pale plastiku i stare cipele kako bi se ugrijali tokom niskih temperatura koje se spuštaju i do pet stepeni Celzijusa.

Noću pale i odjeću kako bi zagrijali šatore u kojem borave porodice koje su u kampovima pronašle utočište i spas od napada Assadovih snaga i pristalica.

Adnan al Ahmed je prije osam godina morao napustiti svoj dom u zapadnom kraju Hame.

Za AA je kazao da su šatori više od 50 porodica u kampu uništeni zbog obilnih snježnih padavina.

Ahmed je rekao da su u posljednjem trenutku izvukli djecu ispod porušenih šatora.

Prema njegovim riječima, putevi su zatvoreni zbog snježnih padavina tako da ne mogu bolesnu djecu iz kampa odvesti u bolnicu.

Jedina želja mu je da se vrati svojoj kući.

I Khalid al-Sheikh iz Hame je rekao da su se šatori urušili dok su bili u njima. Djecu su spasili u posljednjem trenutku.

“Ne možemo spavati noću zbog hladnoće. Nemamo hrane ni ogrjeva. Apelujem na sve dobrotvore da nam pomognu”, izjavio je Al-Sheikh.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turkiye, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije.

Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji. Napadi su intenzivirani ponovo u maju 2019. godine.

Turkiye i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u periodu od 2017. do 2020. godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

 

Izvor: AA

Foto: Muhammed Said /AA

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

7 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

20 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

20 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

20 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago