Categories: DruštvoVesti

Brojna udruženja Bošnjaka u Turskoj svedoče neraskidivim vezama naroda

Brojni su derneci, odnosno udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Turskoj. Osim što okupljaju Bošnjake, rade na očuvanju tradicije i kulture našeg naroda, a permanentno nastoje da pomognu ovaj kraj. Njihova pomoć i doprinos tokom protekle, i godine kada je Novi Pazar bio jedno od žarišta korona virusa je nemerljiv. O radu Udruženja ‘Bosna-Sandžak’ iz Izmira, aktivnostima, te vezama sa Bošnjacima Sandžaka za Dnevnik govori predsednik udruženja Abdulah Gul.

Procenjuje se da u Turskoj živi oko četiri miliona Bošnjaka. Decenijama unazad u svim krajevima Republike Turske organizovani su, i kroz udruženja i derneke rade uglavnom na očuvanju tradicije i kulture našeg naroda. Njihove aktivnosti međutim tu se ne završavaju. Nebrojeno puta pomogli su ovaj kraj, a s obzirom na činjenicu da su Bošnjaci u Turskoj uglavnom uspešni privrednici, sportisti, ali i učesnici javnog i političkog života, poput počasnog konzula Republike Srbije u Turskoj Zarifa Alpa, rođenog Kajević iz Prijepolja, Saliha Akgula, rođenog Hadžifejzović i brojnih drugih, svoj uticaj neretko koriste u cilju pomoći, te promocije i povezivanja sa sandžačkim opštinama.

Jedno takvo udruženje već više od dve decenije postoji u  Egejskoj regiji Turske, u Izmiru.  Osnovano je ’95 godine prošlog veka. Prema rečima njegovog predsednika Abdulaha Gula nastoje da ojačaju veze sa Sandžakom i Bosnom, rade na povezivanju ali i promociji kulture i tradicije.

”Mi smo pokrenuli dosta projekata u Bosni i u Sandžaku, ojačali smo porodične i prijateljske mostove, naročito smo poslednjih godina narili intenzivno na jačanju tih veza i u Sandžaku i u Bosni. Kada se tiče naših aktivnosti, takođe nam je cilj da negujemo našu kulturu, baštinimo tradiciju i sačuvamo jezik” kazao je Gul.

Iako deluju u različitim delovima zemlje, sprovode zajedničke aktivnosti, naročito one koje se odnose na pomoć Sandžaku kakav je slučaj bio 2020 godine.

”Korona virus je zahvatio ceo svet, tako i Tursku. Međutim Turska se sa tim problemom nosila lakše, tako da je mogla da pomogne. I mi smo poslali donacije za bolnicu u Novom Pazaru, kao i za Bosnu, i kada se ukađže prilika da možemo da pomognemo mićemo uvek biti tu i pružiti podršku” poručio je Gul.

 

Jačanju veza u značajnoj meri dorpinelo je i otvaranje prvog, Generalnog konzuata Republike Turske u Novom Pazaru. Istovremeno, to je od posebnog značaja i za Bošnjake koji su i rezidenti Republike Turske.

”Novi Pazar kao centar Sandžaka je grad čiji su stanovnici u najvećoj meri porodičnim vezama povezani sa Republikom Turskom. Izuzetno je važno da je otvoren Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru, za sve nas, ali i za ove dve države. Imao sam priliku da razgovaram sa konzulom Bašolom koji mi je rekao da se u Novom Pazaru oseća kao u svojoj domovini, i izuzezno je zahvalan na takvom odnosu. I ovaj konzulat biće još jedna jaka spona između dve države i dva naroda” rekao je Gul.

Saradnja i povezivanje Bošnjaka iz Srbije i onih koji žive u Republici Turskoj posdredstvom ovih usdruženja biće nastavljeno i ubuduće.

 

Razgovarala: Senada Kalić

 

 

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

3 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

3 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

3 hours ago

Za Srbiju 1,6 milijardi evra iz evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi evra,…

5 hours ago

Danas pretežno sunčano

Lepo vreme u našoj zemlji. Danas u većini mesta pretežno sunčano. U brdsko-planinskim predelima moguća…

6 hours ago