Categories: DruštvoVesti

Uspešna godina iza Filijale NSZ Novi Pazar, visoki ciljevi i za ovu

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Novi Pazar, uspešno je realizovala sve zadate ciljeve koje su utvrđene sporazumom o učinku za 2021.godinu. Sve finansijske i nefinansijske mere koje podrazumevaju podsticanje zapošljavanja realizovane su u planiranom okviru, ali je svakako najveće interesovanje bilo za program stručne prakse, gde je bilo uključeno 137 lica kao i za program samozapošljavanja, gde je bilo 150 lica uključno. Iz NSZ posebno su ponosni na realizaciju programa “Moja prva plata”.

“Mi beležimo značajan porast broja zaposlenih lica sa evidencije nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu, ali i veći broj prijavljenih potreba od strane poslodavaca, posebno onih koji se javljaju prvi put da sarađuju sa našom filijalom”, istakao je direktor Fahrudin Đekić. Đekić je dodao da, iako  se u protekloj godini zbog pandemije teško poslovalo, nije došlo do porasta broja nezaposlenih u odnosu na 2020-u. Preko 500 lica zapošljeno je kroz različite finansijske podsticaje koje je sprovodila Filijala NSZ Novi Pazar,a poseban akcenat je stavljen na podsticanje zapošljavanja lica koja pripadaju kategoriji teže zapošljivih.

Đekić je istakao da je ova filijala posebno ponosna na uspešnu realizaciju programa “Moja prva plata”. Bio je uključen još veći broj lica u odnosu na 2020.godinu, tako da je za 2021.godinu uključeno 1825 mladih nezaposlenih lica I to kod 1472 poslodavca. Od tog broja, 70 procenata bilo je sa sa srednjim, a 30 procenata sa sa višim i visokim obrazovanjem. Poslodavci iz privatnog sektora uključili su najveći broj lica, a što se tiče  javnog sektora, posebno u oblasti zdravstvene zaštite, uključen je takođe značajan broj lica.

“Cilj ovog antikriznog programa, bio je da se podstakne pružanje podrške privredi u rešavanju nedostatka radne snage, ali prvenstveno podsticanje zapošljavanja mladih nezaposlenih lica”, dodao je direktor NSZ – Filijala Novi Pazar, Fahrudin Đekić. On je istakao da će u ovoj  godini, NSZ imati na raspolaganju još veći obuhvat opredeljenih finansijskih sredstava za sve mere aktivne politike zapošljavanja, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, čime će se još više podstaći zapošljavanje na nivou filijale.

Ova služba je u ovu godinu ušla sa novom veb stranicom NSZ, ali se očekuje da pojedine obuke za nezaposlena lica budu elektronski realizovane, gde se pokazuje da je NSZ jedan moderan, efikasan javni servis koji svojim korisnicima pruža usluge na jdean kvalitetan i lak način.

B.V.

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

12 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

13 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

13 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

16 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

16 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

17 hours ago