SvetVesti

Sirija: U ruskim zračnim napadima na Idlib poginulo dvoje civila

U napadu ruskih aviona na selo Nehrulabyad, smješteno unutar zone deeskalacije sukoba u sirijskom Idlibu, poginulo je dvoje civila, a deset je ranjeno.

Opozicijski opservatorij tvrdi kako je ruski bombarder koji je poletio iz baze Khmeimim, u Latakiji u 2,37 sati, izveo napad na naselja.

Izvori iz Civilne zaštite u Idlibu saopćili su kako je u zračnom napadu na Nehrulabyad, na zapadu grada, poginulo dvoje civila, žena i dijete, a deset civila je ranjeno.

Ranjene osobe su hospitalizirane.

Ruski avioni su u prvim minutama nove godine izveli nekoliko napada na područja u Idlibu, Kensafri i Cudeydi.

Assadov režim i terorističke grupe koje podržava Iran, tokom noći su izvele napade na područja Kefermme i Kefertal, u Halepu i Beynin, u Idlibu.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji.

Turska i Rusija su u martu 2020. dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice od 2017. do 2020. godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

Anadolu Agency

Podeli