Categories: SvetVesti

Novi napadi na džamije i rasistički grafiti pokazatelji su rasta islamofobije u Francuskoj

U Francuskoj su u kratkom periodu izvedeni višestruki islamofobični napadi, uključujući napade na dvije džamije na jugoistoku i rasističke, antimuslimanske grafe ispisane na ulicama na zapadu te zemlje.

Lokalni mediji javljaju da su dvije džamije u gradovima La Mure i Domene bile mete rasističkih napada koji su se dogodili jučer u jutarnjim satima.

Vjernici koji su došli na sabah-namaz ispred džamije u La Mureu su našli kante sa gomilama smeća ispred tog vjerskog objekta kojim upravlja turska zajednica. Vandali su oštetili i poštanski sandučić i ulazna vrata džamije.

Na zidu džamije ispisani su islamofobični grafiti poput “Muslimani su štetočine“.

Uporedo s tim, osoba za koju se vjeruje da je bila pijana, ušla je 27. decembra navečer u džamiju u gradu Domene, načinila materijalnu štetu i na papirnatom stolnjaku napisala poruku kojom optužuje imama i zajednicu za poticanje na terorizam.

Napadač je uspio pobjeći iz džamije.

Tužitelji su pokrenuli istragu o napadu, snage sigurnosti istražuju postoji li povezanost između dva napada.

– Islamofobični, rasistički grafiti na gradskim zidinama –

Rasistički grafiti usmjereni protiv muslimana i drugih manjina također su ispisani na zidovima u središtu grada Chateau-Gontier u regiji Pays de la Loire.

Vlasti su pokrenule istragu o tim napadima.

Na Twitteru je francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin poručio da podržava muslimane u La Mureu i Chateau-Gontieru te da su takvi gnusni postupci protivni republikanskim vrijednostima.

– Eskalacija mržnje –

U saopćenju Koordinacijski odbor turskih muslimana u Francuskoj (CCMTF) navodi da su antimuslimanske, rasističke i ksenofobične ideje u porastu u Francuskoj te da su muslimani izloženi direktnim napadima.

Ističući da su muslimani svjedoci eskalacije mržnje prema njima zatvaranjem džamija, napadima na njihove bogomolje i islamofobičnim grafitima, iz CCMTF-a su pozvali na osudu tih napada i na procesuiranje počinitelja.

– Francuska zatvara džamije –

Kontroverznim zakonom o “anti-separatizmu” usvojenim u augustu, Francuska je pooštrila kontrolu nad muslimanskim ustanovama, bogomoljama i poznatim muslimanskim pojedincima.

Međunarodna zajednica, posebno Ujedinjene nacije, kao i nevladine organizacije i organizacije za ljudska prava kritizirale su francusku vladu zbog ciljanja i marginalizacije muslimana.

Usljed inspekcijskih nadzora koji su ove godine po nalogu francuskog MUP-a obavljeni u 99 džamija, zatvorena je 21 džamija, a protiv njih šest pokrenut je sudski postupak.

 

Izvor: AA

Foto: Ilustracija/AA

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

4 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

10 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

10 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

11 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

11 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

11 hours ago