VestiZanimljivosti

Autopilot: Mercedes dobio “zeleno svetlo”

Nemački nadzorni organ za automobilski sektor dao je “zeleno svetlo” Mercedes-Benzovom poluautonomnom sistemu vožnje, čime je otvoren put ovoj kompanniji iz sastava Dajmlera da krene s ponudom svog Drajv Pilot sistema na globalnom nivou.

Visoko automatizovani sistem omogućava vozaču da se fokusira na druge aktivnosti pošto je automobil opremljen tehnologijom za autonomno kretanje u gustom saobraćaju ili na zakrčenim autoputevima, saopštio je Mercedes-Benz danas, prenosi Rojters.

Nemački regulator KBA odobrio je sistem na osnovu tehničkih zahteva navedenih u propisima Ujedinjenih nacija.

Pored uredbe UN-a o tehničkim zahtevima, zemlje takođe moraju da donesu zakone koji pojašnjavaju gde i kako se takvi sistemi mogu koristiti, kao i pitanja odgovornosti.

Markus Šefer, direktor za tehnologiju u Dajmleru izjavio je da će Mercedes-Benz, čim u Kini i Sjedinjenim Državama stupe na snagu odgovarajući zakoni, ponuditi sistem Drajv Pilot na tim tržičtima.

Odobrenje dobijeno u Nemačkoj znači da Mercedes-Benz može da ponudi S-klasu automobila s Drajv Pilotom domaćim kupcima u prvoj polovini 2022.

Prema analizi kompanije, u Nemačkoj postoji više od 13.100 kilometara autoputa pogodnog za sistem Drajv Pilot.

KBA je odobrio ovaj sistem za brzinu vožnje do 60 kilometara na sat. Za sada još nije odlučio da li ga odobri za brzine do 130 km/h, ili pomoćnu funkciju za promenu saobraćajne trake koji bi omogućila automatizovao preticanje drugog automobila.

 

Izvor: B92

Foto: Mercedes promo

Podeli