SvetVesti

EU: Rušenje palestinskih objekata od izraelskih vlasti protivno međunarodnom pravu

Evropska unija (EU) saopštila je da je rušenje palestinskih domova i trgovina od strane izraelskih vlasti protivno međunarodnom pravu i podriva nadu u mir.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom Twitter nalogu Kancelarije EU-a u Jerusalemu (Al-Qudsu), navedeno je da je Izrael u utorak, 23. novembra, srušio palestinske kuće, štale i objekte koji su još u izgradnji u Al-Qudsu, Hebronu, Ramallahu i Nablusu.

U saopćenju se navodi da su 22 Palestinca, od kojih 15 djeca, ostala bez krova nad glavom zbog jednodnevnih rušenja, te se poziva na prekid nezakonite prakse i rušenja koja su Palestince primorala da napuste svoje domove.

Kako se dodaje, praksa rušenja i konfiskacije palestinskih kuća i poslovnih objekata porasla za 21 posto u prvih devet mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine, a kao rezultat toga, stopa Palestinaca koji su prisilno protjerani iz svojih domova povećala se za 28 posto.

U saopćenju je naglašeno da je rušenje palestinskih kuća i poslovnih objekata od strane izraelskih vlasti protivno međunarodnom pravu i podriva nade u mir.

Anadolu Agency (AA)

Podeli