DruštvoEkonomijaVesti

Od 1. januara 300.000 dinara za prvo dete  

Od 1. januara 2022. godine za svako prvorođeno dete, umesto 100.000 dinara, država će roditeljima uplaćivati odmah 300.000 dinara, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući nove demografske mere Srbije.

Kako je kazao, sve ovo donosi se imajući u vidu “činjenicu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti u Srbiji malo veća od 1,5, a potrebno je 2,1”.

Za drugo dete će, kaže, biti posebno uvećan iznos, jer je ono, kako kaže, “prekretnica”. Mere će za drugo dete biti poznate za petnaestak dana, a posebno će biti regilisano pitanje studenata i studentkinja koji žele da ostvare svoje roditeljske potrebe.

Za studente, kaže, odmah će biti doneta mera (za devojke i mlade žene ukoliko zatrudne tokom studija), da u ne važe ispitni rokovi tokom perioda trudnoće i početka majčinstva. Međutim, kako kaže, fakultete će morati da završe do 26. godine. Isto to, kaže, važi i za muškarce.

– Mi ćemo u narednih nekoliko nedelja taj posao završiti u Narodnoj skupštini – rekao je Vučić.

Kako je naveo govoreći pre svega o majkama, biće dogovorena još jedna vrsta pomoći, a tiče se kupovine stanova za mlade bračne parove.

Država će, kaže, motivisati mlade ljude da izađu iz roditeljskih stanova, tako što će im pokloniti 20.000 evra za rešenje stambenog pitanja.

Novina je, međutim, da će pravo svojine ići na ženu, ukoliko se bračni par odluči za ovu vrstu pomoći.

– To će biti velika mera, dodatno će podstaći stambenu izgradnju, ali će pomoći mladim bračnim parovima. Varanja ne može da bude, jer ćete morati da uložite i svoj novac – rekao je Vučić.

 

Izvor: Blic

Foto: N1

 

Podeli