SvetVesti

Afganistan: Voditeljice moraju nositi hidžab, zabranjeno emitovanje serija u kojima glume žene

Talibanska vlast u Afganistanu uvela je nova pravila prema kojima je na televiziji zabranjeno emitovanje serija u kojima glume žene, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz talibanskog Ministarstva pozivanja na dobro i izbjegavanja zla navedeno je da su donesena nova pravila poslana svim televizijskim kanalima u zemlji.

U saopćenju se navodi da su prema novim pravilima voditeljice na televizijskim kanalima dužne pridržavati se islamskog odijevanja, odnosno nositi hidžab.

Prema novim pravilima, kanali ne smiju emitovati TV serije i pozorišne scene sa ženskim osobama-glumicama, kao i svi filmovi i serije koji su u suprotnosti sa islamskim principima i afganistanskim zakonima.

Zabranjeno je također emitovanje drama i serija u kojima se pojavljuju uloge Poslanika i ashaba. Istaknuto je da neki televizijski kanali u zemlji još uvijek emituju programe suprotne islamskim principima i afganistanskoj tradiciji.

Talibani su u potpunosti zabranili televizijsko emitovanje u Afganistanu 1990-ih, kada su bili na vlasti.

U posljednjih 20 godina diljem zemlje počelo je sa emitovanjem više od 300 televizija, radija i novina.

Prema Udruženju afganistanskih slobodnih novinara, oko 200 medija prekinulo je svoje djelovanje zbog financijskih problema i ograničenja nakon što su 15. augusta talibani preuzeli glavni grad Kabul.

Prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, više od 30 posto medijskih radnika bile su žene, dok sada radi tek nekoliko žena novinara. Dolaskom talibana na vlast deseci medijskih djelatnika napustili su zemlju.

 

Izvor : AA

Ilustracija

Podeli