COVID-19Vesti

Od naredne nedelje kovid propusnice 24h i u teretanama, salonima…?

Na stolu je nekoliko tema o kojima će se razgovarati – produženje zimskog raspusta, kovid propusnice da važe 24 sata, ali i da se prošire na druge objekte: teretane, salone za ulepšavanje. Lekari će tražiti i da se zabrane koncerti na trgovima za Novu godinu.

Finalne konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba sa premijerkom Anom Brnabić biće tokom vikenda.

U poslednjih nekoliko dana smanjuje se broj novozarađenih virusom korona. Nadležni tvrde da je produženje jesenjeg raspusta, ali i uvođenje kovid propusnica posle 20 sati u ugostiteljske objekte dalo rezultate. Situacija jeste bolja ali napominju da ne sme biti opuštanje, već se mora krenuti u jaču kampanju za vakcinaciju.

Uvođenje kovid propusnica u ugostiteljske objekte posle 20 sati dalo je željene rezultate – povećana je vakcinacija, posebno među mladima. Međutim, to je još uvek nedovoljno da se dostigne kolektivni imunitet.

Pre uvođenja kovid propusnica u starosnoj grupi od 18 do 30 godina u proseku je vakcinisano oko 600 mladih dnevno. Kada su uvedene u ugostiteljske objekte posle 22 sata povećan je broj vakcinacija na 1.500 dnevno, a sa novim produžetkom važenja kovid propusnica posle 20 sati dnevno se vakciniše oko 2.000 građana.

Medicinski deo Kriznog štaba od letos traži da se uvedu kovid propusnice 24 sata, a da to osim ugostiteljskih objekata i kladionica budu i teretane, saloni lepote, pozorišta, bioskopi, koncerti, utakmice….

– O tome se razmišlja. Kovid propusnice u osnovnoj zamisli nisu bile namenjene samo ugostiteljskim objektima, nego i šire na svim mestima na kojima može doći do zaražavanja. Važna stvar je što mi još uvek nemamo kovid propusnice koje važe 24 sata. To je prvi i osnovni zahtev, a zajedno sa tim bi išlo i sve ovo ostalo – rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Večernje novosti

 

Podeli