VestiZanimljivosti

Šta sve (buduća) mama treba da zna o hemikalijama

Bez obzira da li ste već trudni, dojite Vašu bebu ili samo razmišljate o proširenju porodice, pred Vama je period nade, uzbuđenja, iščekivanja, ali i briga. Život u savremenom dobu sa sobom nosi brojne izazove, a jasne smernice koje informišu (buduće) mame, o potencijalnim rizicima koje neke od ovih hemikalija mogu predstavljati za njihove bebe – ne postoje!

Umesto toga, suočeni smo sa izuzetno velikim brojem informacija koje često nisu naučno zasnovane i koje stvaraju nelagodu i uznemirenost.

Stoga je cilj projekta “Informisana mama, zdrava beba – kako bezbedno živeti sa hemikalijama“ podizanje svesti o značaju izloženosti žena različitim hemikalijama tokom ovog osetljivog perioda života, koristeći se isključivo naučno zasnovanim činjenicama.

Samo usvajanjem odgovarajućih znanja, (buduće) mame će biti u stanju da donesu informisanu odluku o tome da li je potrebno menjati neke navike koje mogu uticati na izloženost hemikalijama tokom perioda trudnoće i dojenja.

Prirodno je biti zabrinut za svoju bebu tokom trudnoće. Majčino telo je „čuvar“ bebe i ono omogućava pravilan razvoj ploda i obezbeđuje buduće zdravlje deteta. Svi spoljašnji uticaji na plod prevashodno stižu putem majke.

Ovo, naravno, predstavlja ogromnu odgovornost za jednu majku, ali, sa druge strane, i priliku da se bebi podari najbolja moguća početna osnova za zdrav i kvalitetan život u odraslom dobu.

Neki od ovih zdravih izbora su jasni, na prvom mestu prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, kao i uravnotežena i zdrava ishrana tokom perioda planiranja začeća, trudnoće i dojenja.

Ali, šta činiti kada su u pitanju druge potencijalno štetne supstance kojima smo svakodnevno izloženi putem vazduha, vode, hrane i raznih predmeta koji se nalaze oko nas?

Projekat „Informisana mama, zdrava beba – kako bezbedno živeti sa hemikalijama?“ pruža osnovne informacije o najznačajnijim hemikalijama kojima smo okruženi, i daje preporuke kako da ubuduće pravite zdravije izbore i utičete na smanjenje izloženosti tim hemikalijama, u meri u kojoj je to moguće.

Nosilac projekta je Udruženje toksikologa Srbije, a projekat finansira Ministarstvo zdravlje Republike Srbije. Projekat realizuje tim doktora nauka i studenata doktorskih studija iz oblasti toksikologije Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

 

Izvor: Danas

Foto: Pixabay/fancycrave1

Podeli