EkologijaVesti

Pošumljavanje na Dan čistog vazduha

Na Dan čistog vazduha, koji se obeležava u celom svetu 3.novembra, na teritoriji Srbije realizovana je velika akcija pošumljavanja. U organizaciji Šumske uprave Novi Pazar i Šumskog gazdinstva ‘’Šumarstvo’’ iz Raške, na lokalitetu Medenovac na Rogozni, zasađeno je 3000 sadnica smrče. Zajedno sa šumarima u akciji su učestvovali i meštani sela Brđani i Trnava.

Ovom akcijom, prema rečima šefa Šumske uprave u Novom Pazaru Mersada Saitovića, Šumska uprava Novi Pazar i Šumsko gazdinstvo ‘’Šumarstvo’’ iz Raške, dali su doprinos nacionalnoj akciji na Svetski dan čistog vazduha, koji se širom sveta obeležava kao podsetnik da je vazduh uslov života, ali i upozorenje na opasnosti izazvane prekomernim zagađenjem.

”Šumski ekosistem zauzima 52 odsto ukupne teritorije Novog Pazara, što je iznad republičkog proseka i pohvalno za Novi Pazar. Ukupne površine pod šumom čine 29 odsto Srbije”, kaže Saitović. Dodaje da ovo nije jedini dan kada se vodi računa o pošumljavanju. Prema jesenjem planu Šumska uprava Novi Pazar zasadiće 30 hiljada sadnica na površini od 12 hektara na različitim lokacijama.

Saitović podseća da u akcijama pošumljavanja, svi građani koji to žele, mogu dati doprinos svima nama i generacijama koje dolaze. Potrebno je da se jave nadležnima u Šumskoj upravi, gde će o svemu biti informisani.

Meštani Brđana i Trnave, Među kojima je i Elvis Totić, svesni su značaja čistog vazduha, pa su se bez dvoumljenja odlučili za učešće u ovakvoj akciji.

”Bez drveća nema ni vazduha. Lepo je biti u prirodi na čistom vazduhu. Nije ni teško raditi, ako znamo da to doprinosi boljoj budućnosti naše planete i svih nas”, kaže Totić.

Pored šefa Šumske uprave Novi Pazar Mersada Saitovića, sadnicu smrče na Rogozni na Svetski dan čistog vazduha zasadio je i zamenik direktora Šumskog gazdinstva ”Šumarstvo” u Raški Asmir Ahmatović.

Nove sadnice bile su povod i za obilazak ranije zasađenih stabala na ovom lokalitetu. Sadnja šume je, kažu stručnjaci, uspešna ako 80 odsto od ukupnog zasada uspe da izraste u mlada stabla.

S.Lj.

 

 

 

 

Podeli