Stotine bugarskih vojnika na granici s Turskom zbog migranata

Bugarska je poslala u ponedjeljak 350 vojnika na svoju granicu sa Turskom da pomognu policiji zbog porasta pritisaka migranata, izjavio je ministar odbrane Georgi Panajotov, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Od danas se nalaze vojnici na bugarsko-turskoj granici da podrže graničnu policiju. Poslato je 350 ljudi”, rekao je on u intervjuu za televiziju bTV.

Više od 6.500 ljudi koji su ušli nelegalno, uglavnom porijeklom iz Afganistana, uhapšeni su od januara do septembra u Bugarskoj, što je tri puta više nego u istom periodu 2020. godine, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najsiromašnija članica Unije

Bugarska se nalazi na vanjskoj granici Evropske unije na putu migranata koji žele stići do Evrope. Ograda od bodljikave žice, na mjestima pokidana, proteže se duž 259 kilometara bugarsko-turske granice.

Parlament je u avgustu odlučio poslati između 400 i 700 vojnika na granice Bugarske sa Turskom i Grčkom da pomognu između ostalog u izgradnji ograda.

Bugarska, najsiromašnija članica EU, nikad nije prihvatala tražioce azila u velikom broju, većina njih napusti zemlju prije i nego što dobije odgovor oko statusa izbjeglice.

 

Izvor: AGENCIJE

Foto: EPA-Ilustracija

 

Podeli