EkonomijaVesti

Predlog budžeta za 2022. sutra na vladi, veće plate i penzije

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se predlog budžeta za 2022. godinu sutra naći pred Vladom Srbije i da je njime, između ostalog, predviđeno povećanje penzija, plata i minimalne zarade, kao i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata, što je u proseku oko 7,3 odsto“, rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Podsetio je da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 9,4 odsto i da će iznositi 35.012 dinara, čime se podstiče rast i ostalih zarada.

“Projektovali smo da će prosečna zarada u Srbiji do kraja godine biti 618 evra i to obećanje ispunjavamo“, rekao je Mali.

Naveo je i da su budžetom planirana sredstva za kapitalne investicije u iznosu od 486 milijardi dinara, što je više nego bilo kada ranije.

Mali se osvrnuo i na rebalans budžeta koji je usvojen prošle sedmice i podsetio da imamo neuporedivo bolji rezultat nego što je planirano.

“Za deset meseci ove godine imamo deficit u budžetu od 98 milijardi dinara, a planirali smo 300 milijardi, što znači da je mnogo bolji rezultat nego što smo planirali”, rekao je Mali.

Podsetio je da su planirana i velika ulaganja u sport i izgradnju sportskih objekata, kao i da će biti uložena znatna sredstva i za rekonstrukciju Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, kao i za domove zdravlja širom Srbije.

Ministar je istakao da će sutra biti potpisan ugovor o početku izgradnje infrastrukture na Makiškom polju sa kineskom kompanijom “Power China”.

“U narednih deset do 15 dana ćemo krenuti sa radovima na izgradnji prve linije metroa. Ona će biti gotova i u funkciji 2028. godine, a 2030. godine druga linija koju ćemo početi da gradimo 2023. godine”, rekao je Mali.

Dodao da će Beograd imati tri linije metroa, koje će u potpunosti biti sinhronizovane i povezane sa postojećom mrežom BG voza, čime će se unaprediti saobraćaj u glavnom gradu.

Prema njegovim rečima uskoro kreću i pripremni radovi na izgradnji infrastrukture za Nacionalni stadion.

Mali se osvrnuo i na novi sistem fiskalizacije koji se uvodi, i naveo da je u toku tranzicioni period.

“Tranzicioni period je krenuo juče i traje do kraja aprila sledeće godine. Pozivam sve fiskalne obveznike da krenu sa primenom novog modela a to ih neće ništa koštati jer smo obezbedili subvencije koje svake nedelje isplaćujemo onima koji se prijave za nabavku novih fiskalnih uređaja”, podsetio je Mali.

Kada je reč o starijim motornim vozilima, rekao je da će uz budžet odbraniti i izmene Zakona o upotrebi, nošenju, korišćenju dobara kako bi se ispravila nepravda da starija vozila, koja imaju veliku kubikažu plaćaju ogroman porez prilikom registracije.

“Ne želim da podstaknem ljude da kupuju stara vozila koja nisu ekološki prihvatljiva, ali potrebno je da ispravimo nepravdu. Primena novih propisa bi trebalo da počne od 1. januara sledeće godine“, objasnio je ministar.

Osvrnuo se i na isplatu pomoći od 30 evra građanima, koja je počela juče za penzionere, korisnike socijalne pomoći i one koji služe zatvorsku kaznu, dok će danas i sutra novac biti na računima ostalih punoletnih građana.

Mali je naglasio da građani u decembru mogu očekivati i dodatnih 20 evra pomoći i podsetio da oni koji su se prijavili za 30 plus 30 evra, ne moraju da se ponovo prijavljuju, pošto će im pomoć biti automatski uplaćena.

Građani koji se nisu prijavili, a u međuvremenu su postali punoletni, mogu da se prijave za pomoć od 15. do 30. novembra.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

 

Podeli