RegionVesti

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio ostavku nakon poraza na lokalnim izborima

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je ostavku na funkciju šefa Vlade, ali i na poziciju predsjednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDMS) nakon velikog poraza na jučerašnjim lokalnim izborima, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare nakon zatvaranja glasačkih mjesta, premijer Zaev je rekao da preuzima odgovornost za izborne rezultate te je dodao da će ostati dio stranke.

Prema sinoćnim podacima iz Državne izborne komisije Sjeverne Makedonije (DIK), Danela Arsovska, koju je podržala opoziciona stranka VMRO-DPMNE ima 55,69 posto, a kandidat vladajućeg SDSM-a i sadašnji gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov 40,8 posto glasova.

Tokom predizborne kampanje Zaev je obećao da će podnijeti ostavku ako kandidat njegove stranke Šilegov ne pobijedi na lokalnim izborima u glavnom gradu.

“Ponosan sam što smo zajedno odveli našu zemlju u NATO. Prošle godine su odlučili da počnu pregovore sa Evropskom unijom (EU) i vjerujem da imamo priliku da za nekoliko mjeseci započnemo pregovore. Ujedinili smo naš multietnički narod i vidno ih ekonomski osnažili, uprkos pandemiji. Napravili smo uspješan popis stanovništva, izgradili istorijska prijateljstva sa svih pet susjednih zemalja”, rekao je Zaev.

U međuvremenu, lider makedonske opozicije VMRO-DPMNE Hristijan Micskoski je na konferenciji za novinare nakon izbornog procesa proglasio “ubjedljivu pobjedu”.

U Sjevernoj Makedoniji je u nedjelju održan drugi krug lokalnih izbora na kojima je 1.353.990 građana imalo priliku da glasa na ukupno 2.481 biračkom mjestu u 44 opštine te u Gradu Skoplju.

Ovo su sedmi lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji na kojima su se birali novi lokalni čelnici za naredne četiri godine. Posljednji lokalni izbori u zemlji održani su 2017. godine.

 

Izvor i foto: AA

Podeli