SvetVesti

Jemen: U napadu Huta ubijeno i povrijeđeno 29 osoba

U napadima balističkim projektilima koje su ispalili jemenski pobunjenici Huti u provinciji Marib, u Jemenu, ubijeno je i povrijeđeno najmanje 29 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jemenski ministar informisanja Muammar al-Iryani napisao je na Twitteru da su balističke rakete iranske proizvodnje ispaljene na okrug Al-Jalwah, te da su pogodile džamiju i vjerski centar.

Napominjući da među žrtvama ima djece i žena, Al-Iryani je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi “svakodnevne ratne zločine koje Huti čine nad civilima”.

Jemenski pobunjenici su 21. oktobra u istom regionu usmrtili 13 osoba.

Posljednjih mjeseci, pobunjenici Huti, koje podržava Iran, pojačali su napade kako bi preuzeli kontrolu nad Maribom, naftom bogatom provincijom, jednim od najvažnijih uporišta legitimne vlade u kojem je sjedište Ministarstva odbrane Jemena.

Jemenska vojska je 13. februara pokrenula veliku operaciju protiv Huta na različitim frontovima u Maribu kako bi zaštitila pokrajinu.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Huti preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv AA

Podeli