Zanimljivosti

Stiže genijalno rešenje: Chrome ima novi trik koji surfovanje netom čini znatno bržim

Nova funkcija ima potencijal da utrošak resursa računara za veb sadržaj koji treba da prikaže smanji i do 90 odsto.

Google Chrome uvodi novu funkciju nazvanu RawDraw, koja bi trebalo da smanji opterećenje sistemskih resursa računara prilikom korišćenja interneta, promenom načina na koji su stranice konstruisane.

Chrome će tako kod prikaza internet sajtova birati određene piksele koje će koristiti za iscrtavanje te stranice. Pregledač deli stranicu na mrežu pločica od 256 X 256 piksela, a zatim dodeljuje resurse tim pojedinačnim pločicama.

Taj proces štedi Chrome od potrebe da ponovo izračunava celu veb stranicu za svaki pojedinačni okvir ili neki multimedijalni element sa kojim stupi u interakciju, piše Android Police.

Međutim, pojedinačne pločice stranica mogu biti prilično teške na savremenim ekranima visoke rezolucije, pa ponekada zauzimaju i do 10MB RAM-a. Ako zamislite višestruki broj pločica potrebnih za jednu veb stranicu, a zatim to proširite na sve stranice otvorene u više tabova, to zasita može biti mnogo.

Sa RawDraw-om taj proces (nazvan Viz) više ne dodeljuje teksture za svaku pločicu. To smanjuje opterećenje memorije i procesora računara, pa grafički procesor može brzo da “rasteruje” (pretvaranje slike iz formata vektorske grafike u “raster” – niz piksela, tačaka i linija koja zajedno kreiraju sliku na veb stranici) potrebne pločice, prenosi PC Press. To ima potencijal da utrošak resursa za sadržaj koji treba da se prikaže smanji i do 90 odsto.

RawDraw je trenuto samo ograničeno dostupan, i to u nedovršenoj i nestabilnoj verziji, budući da još uvek nije izdata stabilna verzija spremna za upotrebu.

Za očekivati je, ipak, da ćemo ovu alatku uskoro moći da svakodnevno da koristimo, kada izađe stabilnija verzija. Ona bi treblo da smanji osećaj tromosti karakterističan za Chrome i obezbedi “glatko” surfovanje uz manje trošenja resursa računara.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay.com

Podeli