Novi presek: Preminulo još 60 osoba, novih 6.748 slučajeva zaraze

Prema poslednjim podacima, koronavirusom u Srbiji zaraženo je još 6.748 osoba među testiranih 21.383 uzorka. Od posledica infekcije preminulo je 60 osoba. Na respiratorima 282 pacijenta.

Na respiratorima 282 pacijenta

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.748 osoba od 21.383 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 60 ljudi.

Na bolničkom lečenju je 6.748 pacijenta, od kojih su 282 na respiratoru, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus otkriven kod 1.092.476 osobe, od kojih je 9.448 preminula.

Procenat smrtnosti je 0,86 odsto.

Do sada je testirana 6.142.335 uzoraka.

Večeras, od 22 časa, u ugostiteljske objekte moći će da se uđe samo uz validnu kovid propusnicu.

Kao kovid propusnica svim građanima Srbije služiće digitalni zeleni kovid sertifikat, koji su mnogi letos već koristili za putovanje u inostranstvo ili ulazak na pojedine festivale i manifestacije.

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor ministarka Marija Obradović je za RTS rekla da su sve inspekcije uključene u nadzor nad primenom obaveze da se u ugostiteljskim objektima mora imati kovid propusnica.

Iako zabrinutost zbog koronavirusa raste, 38 odsto punololetnih građana Srbije, među kojima najviše mladih, i dalje je neodlučno u pogledu vakcinacije, pokazuju rezultati istraživanja koje su u septembru sproveli agencija “Ipsos”, Filozofski fakultet i Udruženje za javno zdravlje.

Devet je odsto ispitanika koji kažu da se sigurno neće vakcinisati, a osam odsto verovatno neće.

Dok 51 odsto populacije veruje da bi vakcinacija trebalo da bude dobrovoljna, 34 odsto smatra da bi trebalo da bude obavezna za sve, a 15 odsto samo za određene grupe poput medicinskih radnika, zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, prosveti…

IZVOR:RTS

Podeli