Društvo

SDA BiH: Sastanak Izetbegović – Hodžić

U Centrali Stranke demokratske Akcije u Sarajevu danas je upriličena prva radna posjeta predsjednika te stranke iz Sjeverne Makedonije, Dželala Hodžića sa saradnicima i predsjednika bh SDA Bakira
Izetbegovića. Teme razgovora bile su položaj Bošnjaka u Makedoniji, sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu te saradnji i koordinaciji unutar Stranke.


Hodžić je na samom početku istakao da BiH i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja te naveo da, zajedno, u okviru ekonomske saradnje, mogu mnogo učini.

„Mislim da možemoda damo još jedan dodatan kvalitet posebno u razvoju
ekonomske saradnje, naročito u oblasti bolje infrastrukturne povezanosti
dviju država. Ono što mi mislimo, kao integrisana zajednica da BiH
možemo dati još jedan dodatni doprinos i jedano poboljšanje, ovih
odličnih odnosa dvije zemljeu“

Republika Sjeverna Makedonija je članica NATO- a. U tom konekstu, Hodžić je izrazio nadu da će i BiH uskoro posati članica, čiji stanovnici neće imati potrebu plašiti se za sigurnost.
„Do sada se nije desilo da u zemlji članici NATO-a bude problem koji dira u severenitet i integritet bilo koje države, a znamo ako nema bezbijednosti i ako nema zagarantovana vladavina prava, a to isto NATO nosi, ne može biti ni demokratskog ni ekonomskog razvoja. Destruktivne snage na Zapadnom Balkanu pokušavaju da spriječe proširenje NATO-a ali to je samo pitanje vremenskog perioda kada će cijeli Zapadni region biti dio NATO-a“

Predsjednik Stranke Demokratske Akcije Makedonije ističe, da su Bošnjaci
u ovoj republici integrisani u društvo. Mi smo dio preambule ustava, ističe Hodžić te dodaje da je 29. Septembar nacionalni praznik, Dan Bošnjaka. Zahvaljujući njihovim zastupnicima u državnom parlamentu je usvojena i Rezolucija o Srebrenici, naveo je na kraju razgovora predsjednik Stranke Demokratske Akcije Sjeverna Makedonija, Dželal  Hodžić.

LLG

Podeli