DruštvoVesti

Uskoro jednostavniji i brži prelazak graničnih prelaza između Srbije i BiH

Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o sporazumima sa Bosnom i Hercegovinom o graničnim prelazima,  zajedničkim lokacijama sa jedinstvenim punktovima na njima, kao i o pograničnom saobraćaju.

Ovim sporazumima biće formirani integrisani jedinstveni punktovi na kojima će biti graničari obe zemlje.

Sporazumima se posebno odnose na lica koja žive u pograničnim područjima kojima se ovim putem garantuje jednostavan i lak prelaz.U slučaju vanrednih okolnosti sporazumima se garantuje prelazak i bez dokumenata.

Narodni poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac je istakao da je epidemija korona virusom dodatno zakomplikovala život na granici Srbije i BiH posebno onih građana koji svakodnevno prelaze granični prelaz Uvac na teritoriji opštine Priboj.

On je kritikovao zapušteno  stanje graničnog prelaza Uvac i pozvao ministra da se što prije ovaj prelaz integriše i parterno uredi.

”Primenom ove odluke umnogome će se olakšti život mještana, koji žive na oko dvije trećine opštine Priboj, a da bi došli do centra grada moraju preći četiri granična punkta, dva u Srbiji, dva u BiH, što je posebna specifičnost ovog pogranične zone. U situaciji vanrednog stanja, posebno trpi pivreda, jer mještani koji rade u Priboju ne mogu doći na posao”, naglasio je Bačevac.

Bačevac je podsetio da su poseban zamajac ovom rastu saradnje između dve zemlje dale brojne inicijative Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za vreme dok je ministar bio Rasim Ljajić, na osnovu kojih su uklonjene brojne barijere i na osnovu kojih je olakšan protok posebno poljoprivrednih proizvoda.  To je značajno doprinelo rastu izvoza poljoprivrednih proizvoda iz srbije u BiH u prethodnih nekoliko godina.

Od velikog značaja za povezivanje dve zemlje će svakako biti i buduća izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo, nazvanog Put Mira.

On je istakao da je tokom nedavnih razgovora, turski predsednik Redžep Taip Erdoan insistirao na što skorijem započinjanju ovog projekta, iskreno ističući da je to najbolji put za povezivanje dva naroda.

 

Senada Kalić

Podeli