SvetVesti

U Italiji obavezne kovid propusnice na radnim mestima, kazne do 1.500 evra

U slučaju da neko od zaposlenih ne dolazi na posao, jer je nema, to će se smatrati neopravdanim odsustvom, te će zaposleni ostati bez plate, iako nije predviđena nijedna disciplinska mera i osoba ne može biti otpuštena.

Predviđene su kazne od 500 do 1.500 evra, ukoliko zaposleni dođu na posao bez tog dokuenta.

U Italiji vakcinisano više od 80 odsto populacije

Sa uvođenjem zelene propusnice broj datih prvih doza vakcina povećan je za 46 procenata. To su podaci za period između 16. septembra i 13. oktobra. Povećan je i broj testova na skoro 300.000 dnevno.

Jednu dozu vakcine primilo je 46 miliona Italijana starijih od 12 godina, odnosno 85,11 odsto ljudi. Italija je, kada je u pitanju kampanja imunizacije, iznad proseka zemalja Evropske unije – Francuske i Nemačke po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika.

Obe doze primila su 43.251.224 Italijana, odnosno 80,1 odsto građana starijih od 12 godina, dok je broj osoba koje su primile treću vakcinu 292.462. Na taj način je postignut cilj italijanske vlade – 80 odsto imunizovanih stanovnika.

Kako do zelene propusnice?

Da bi dobili zelenu propusnicu, Italijani moraju da budu vakcinisani bar jednom dozom i da čekaju drugu, ili da su preboleli kovid u poslednjih šest meseci.

Još jedan od uslova je i da su testirani na svakih 48 sati (ili 72 sata molekularnim testom). Dakle, trebalo bi da se testiraju dva do tri puta nedeljno, što bi značilo oko osam miliona testova sedmično, s obzirom na to da su od ukupnog broja nevakcinisanih iznad 12 godina – 6,2 miliona, četiri miliona u radnom odnosu.

Samo 13. oktobra u Italiji je izdato 563.186 zelenih propusnica. To je podatak koji se može videti na sajtu vlade. Do sada je ukupno izdato 98 miliona propusnica preko aplikacije, spid sistema i putem elektronske lične karte i zdravstvene knjižice.

Na svim mestima na kojima je moguće testirati se za dobijanje zelene propusnice već su počeli da prave zalihe testova.

Najavljene demonstracije u većim gradovima

Nakon nereda u Rimu i Milanu prošle subote, kada su se sukobili protivnici uvođenja kovid propusnica sa pripadnicima policije i kada je uhapšeno 12 osoba, a oko 30 povređeno, za danas su najavljene nove demonstracije zbog obaveznih zelenih propusnica.

Istovremeno su i radnici u luci u Trstu najavili da će štrajkovati dok se ne ukine obavezna zelena propusnica, a slična najava je stigla i od kamiondžija.

IZVOR:RTS

Podeli