Cena struje neće rasti: Čelnik EPS Milorad Grčić obećao da građani neće osetiti energetsku krizu, novi cenovnik za privredu uskoro

Građani  Srbije imaju najjeftiniju struju u regionu i nije u planu da se to menja. Vlada i EPS rade na definisanju cene električne energije za privredu i ta odluka će biti uskoro doneta. Ovo je u sredu istakao Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede Srbije”, predstavljajući realizovane i planirane aktivnosti članovima Nadzornog odbora, u kontekstu energetske krize.

EPS je potpuno sačuvan i u mogućnosti je da obezbedi sigurno snabdevanje građana i privrede, uprkos, kako ističe, planovima nekih koji su nameravali da ugase više blokova termoelektrana i da rasparčaju to javno preduzeće. To bi dovelo do velikih problema, posebno u uslovima energetske krize.

– Postali bismo zavisni od stranog proizvođača struje, što bi se negativno odrazilo i na građane i na privredu, jer bi neke firme morale da budu zatvorene, a pojedine dislocirane – objasnio je Grčić. – Stabilnost i sigurnost proizvodnje struje potiče iz termoelektrana, odnosno proizvodnje uglja.

On je istakao da je cilj očuvanje EPS, svih njegovih proizvodnih kapaciteta, rudnika, modernizacija i jačanje tog preduzeća, kako bi ostalo stub privrede. To je, kako navodi, politika predsednika Aleksandra Vučića, koji nije dozvolio da se gase njegovi kapaciteti.

– Blok 3 termoelektrane Kostolac od 350 megavata, u čiju izgradnju se ulaže 542 miliona evra biće na mreži 2023. godine – kazao je Grčić. – EPS će se boriti za nastavak izgradnje termoelektrane Kolubara B – Kalenić, čiji je kapacitet 350 megavata, a vrednost investicija je skoro 400 miliona evra.

Govoreći o ulaganjima u rudarski sektor, on je istakao da je podignut kapacitet kopa Drmno, kao i da su na kopu Kolubara posle sanacije poplava u 2014. godini stvoreni uslovi da bude sve manje zastoja u radu a proizvodnja je sve stabilnija.

– Kada je u pitanju zaštite životne sredine EPS će u potpunosti biti usaglašen sa normama Evropske unije do 2027. godine – istakao je Grčić. – Cilj je da za pet godina odnos instalisanih hidro-potencijala bude 60 odsto prema 40 procenata iz termoelektrana. Sada je na nivou 70 prema 30 odsto. Planovi su da do 2030. godine EPS ima 240 megavata instalisanih solarnih i 100 megavata iz vetroparkova.

ZA POLA GODINE 11,5 MILIJARDI

EPS je u prvih šest meseci ostvario dobit od 11,5 milijardi dinara, a u periodu od 2016. do 2020. godine izvezao je četiri teravata električne energije – rekao je Milorad Grčić. – Potrošnja struje u Srbiji porasla je za 13 odsto, što je rezultat oživljavanja privrede i izgradnje fabrika.

On je istakao da je za pet i po godina investirano 2,36 milijardi evra, od čega su značajan deo sredstva kompanije, i najavio da će se ulaganja nastaviti.

 

Izvor: Novosti

Foto: D.N.

Podeli