Razvoj omladine i sporta – po─Źetna stanica novog pristupa u narednoj deceniji

Prezentacija modula “Razvoj sporta i omladine”, u okviru Javne rasprave o nacrtu Plana odr┼żivog razvoja grada Novog Pazara, trebalo bi da bude po─Źetna stanica novog pristupa u narednoj deceniji, rekao je ┼íef tog modula i univerzitetski profesor Fahrudin Mavri─ç.

“Na polju sportskog razvoja ura─Ĺeno je mnogo, pre svega kada je u pitanju sportska infrastrkutura, ali je u narednom periodu potrebno pove─çati broj registrovanih sportista sa sada┼ínjih 3.000 na oko 10.000. To je srazmerno gradu sa oko 130.000 stanovnika i oko 30.000 mladih. Nisu samo u pitanju aktivni sportisti ve─ç je potebno privu─çi sve koji ┼żele da se bave sportom”, rekao je Mavri─ç.

On je naveo i da je potreban i odgovaraju─çi stru─Źni kadar, kako bi se prepoznali nova Amela Terzi─ç, Elzan Bibi─ç ili Hena Kurtagi─ç, kao i da je svaki savet od u─Źesnika diskusije dobrodo┼íao, te da je nekada kvantitet donosio kvalitet, a da sada kvalitet doprinosi kvantitetu.

U─Źe┼í─çe u diskusiji uzeli su i vode─çi ljudi gradske Ustanove za sport, Kancelarije za mlade, kao i predstavnici novopazarskih klubova.

Direktor Ustanove za sport Novi Pazar Emir Mehmedović istakao je da je taj grad prepoznatljiv po sportu i da je rasadnik uspešnih sportista.

“Kao gradska institucija i neko ko u─Źestvuju u sportskom ┼żivotu grada, u obavezi smo da damo doprinos strategiji razvoja sporta u nasem gradu. Nadam se da ─çemo adekvatnim primerima i predlozima pospe┼íiti taj razvoj”, naveo je Mehmedovi─ç.

Direktor Kancelarije za mlade Novi Pazar D┼żemaludin Pau─Źinac ocenio je da je budu─ça desetogodi┼ínja strategija bitna za mlade kada je u pitanju sport, ali i sve druge oblasti.

“Mo┼żemo da predstavimo i uvrstimo u strategiju ono ┼íto planiramo u Kancelariji za mlade i Centru za decu i omladinu Duga. Nadam se da ─çemo uskoro imati jedan omladinski centar nalik evropskim, pa ─çe i na taj na─Źin mladi mo─çi da uzmu aktivno u─Źe┼í─çe u dru┼ítvu”, kazao je Pau─Źinac.

Jedan od problema je i mali broj ┼żena u sportu, ┼íto ─çe u narednom periodu poku┼íati da se ispravi, najavila je presednica gradskog Sportskog saveza Amela Terzi─ç.

“To se odnosi na pojedin─Źne, ali i ekipne sportove. U ovoj sredini ┼żene su se ranije ustru─Źavale od bavljenja sportom. One imaju na┼íu punu podr┼íku i pozivam ih da se ┼íto vi┼íe bave sportom i da se ne ose─çaju manje bitnim od mu┼íkaraca”, rekla je Terzi─ç.

Sportski direktor Bokserskog kluba Dandi Nijazija Mujdragi─ç priznao je da o─Źekuje mnogo od strategije razvoja sporta.

“I do sada smo uspevali da se nekako odr┼żimo i da u uslovima kakve imamo bele┼żimo vrhunske rezultate”, dodao je Mujdragi─ç.

M. Mini─ç

 

Podeli