Notice: Undefined index: link in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/fv-wordpress-flowplayer/models/lightbox.php on line 102
Buhić učesnik pregovora o razvojnoj saradnji vlada Nemačke i Srbije - Radio Televizija Novi Pazar
Categories: DruštvoVesti

Buhić učesnik pregovora o razvojnoj saradnji vlada Nemačke i Srbije

Pregovori o razvojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke održani su u Beogradu. Delegaciju Savezne Republike Nemačke predvodili su Maria Flachsbarth , parlamentarni državni sekretar i Santiago Alonso Rodriguez , šef odseka za jugoistočnu i istočnu Evropu, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktor nemačke razvojne banke KfW .

Delegaciju Republike Srbije predvodili su ministarka Jadranka Joksimović ispred Ministarstva za evropske integracije i državni sekretar Enes Buhić, ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom. Projekti se relizuju uz finansijsku pomoć Vlade Savezne Republike Nemačke i Evropske unije, preko nemačke razvojne banke KfW u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i uz tehničku i institucionalnu podršku međunarodnih i domaćih stručnjaka.

U okviru nemačko-srpske bilateralne saradnje, čija je ukupna vrednost 290 miliona evra, obezbeđena je značajna podrška modernizaciji i izgradnji komunalne infrastrukture u 35 gradova u Srbiji. Od toga, 99 miliona evra je implementirano i završeno u 15 opština, u toku je izgradnja u vrednosti od 43 miliona evra u šest opština, a u pripremi je projektna dokumentacija za 148 miliona evra za još devetnaest opština. U planu je i novi program u oblasti vodosnabdevanja u vrednosti od 35 miliona evra za manje opštine.

,,Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urbanom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan, Agende za održivi razvoj 2030 Ujedinjenih nacija i pregovaračke pozicije za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja Evropskoj Uniji”, rekao je Buhić.

Podeli

N N

Recent Posts

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće sutra Vaskrs

Patrijarh Porfirije služiće u ponoć vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, najavila je…

5 hours ago

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

7 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

1 day ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

1 day ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

1 day ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago