COVID-19Društvo

Rusi hrle u Srbiju da dobiju zapadne vakcine protiv kovida

Stotine državljana Rusije dolazi u Srbiju poslednjih nedelja da dobije antikovid vakcine odobrene na Zapadu pošto međunarodne zdravstvene vlasti još nisu odobrile rusku vakcinu Sputnjik V, piše agencija AP.

Kako navodi AP, Srbija, koja nije članica EU, zgodan je izbor Rusima za vakcinisanje zato što mogu da uđu u savenzičku balkansku zemlju bez viza i zato što ona nudi širok izbor vakcina zapadne proizvodnje.

Organizovana putovanja Rusa su u porastu i Rusi se mogu primetiti u glavnom gradu Beogradu u hotelima, restoranima, barovima i klinikama za vakcinisanje.

„Primili smo Fajzer vakcinu zato što želimo da putujemo po svetu“,rekla je Nadežda Pavlova (54) posle primanja vakcine prošlog vikenda u velikom centru za vakcinaciju u Beogradu.

Ture za vakcinacije za Ruse koji žele da dobiju vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija pojavile su se na tržištu sredinom septembra, prema ruskom Udruženju turoperatera, navodi AP.

Izvršna direktorka organizacije kaže da se cene kreću od 300 do 700 dolara zavisno od toga šta je uključeno.

AP podseća da je ruska vakcina Sputnjik V bila hvaljena kao prva registrovana antikovid vakcina i pojavila se u avgustu 2020. i odobrena je u oko 70 zemalja uključujući u Srbiji. Međutim Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je proces razmatranja još u toku, kada su navedeni razlozi za odlaganje odobrenja vezani za pogone za proizvodnju.

Juče je zvaničnik SZO rekao da su pravna pitanja koja koče razmatranje Sputnjika V pred rešavanjem što bi moglo ponovo da pokrene proces za davanje odobrenja za hitnu upotrebu te vakcine.

Medju drugim preprekama za odobrenje ruske vakcine su nedostatak potpunih naučnih informacija i inspekcija na proizvodnim lokacijama, rekla je pomoćnica generalnog direktora SZO Marianđela Simao.

Sputnjik V takođe čeka odobrenje u Evropskoj agenciji za lekove pre nego što mogu biti ukinuta ograničenja za putovanja za osobe vakcinisane tim preparatom.

To dugo čekanje frustriralo je mnoge Ruse tako da kada je SZO objavila u septembru još jedno odlaganje počeli su da traže rešenja drugde.

„Ljudi ne žele da čekaju, potrebna im je mogućnost da odu u Evropu iz različitih ličnih razloga“, rekla je portparolka turističke agencije Ruski Ekspres u Moskvi Ana Filatovska.

Srbija, podseća AP, takođe pravoslavna i slovenska zemlja nudi Fajzer, Astrazeneka i kinesku Sinofarm vakcinu. Zbog tražnje ruske turističke agencije sada takodje nude ture za Hrvatsku gde turisti mogu da dobiju vakcinu Džonson i Džonson koja se daje u samo jednoj dozi, i za koju ne moraju da se vraćaju po drugu dozu.

„Za Srbiju tražnja raste kao lavina. Izgleda kao da naša kompanija ovih dana samo prodaje ture za Srbiju“, rekla je Filatovska.

Srbija je uvela mogućnost vakcinacije stranaca u avgustu kada je vakcinacija u zemlji usporila i dostigla oko 50 odsto odrasle populacije. Prema dosadašnjim podacima vlade Srbije gotovo 160.000 stranih državljana vakcinisano je u zemlji, ali nepoznato je koliko njih su Rusi.

Od kada su ture za vakcinaciju postale tako popularne pre oko mesec dana dale su dobrodošao posao turoperaterima u Srbiji pogodjenoj pandemijom i već slabom ekonomijom.

Vlasnik BTS Kompas turističke agencije u Beogradu Predrag Tešić rekao je da su bukirani dosta unapred. Rekao je da je počelo skromno na početku, ali da brojevi iz dana u dan lepo rastu.

Rekao je da njegova agencija sve organizuje od prevoza od aerodroma do smeštaja, prevoda i pomoći na mestima za vakcinaciju. Kada se vrate po drugu dozu za tri nedelje gostima se takodje nude ture nekih popularnih lokacija u Srbiji.

Izvor: N1

 

Podeli