Kultura

Otvoreni Šesti književni susreti ”Femili”

U Narodnoj biblioteci ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru sinoć su otvoreni šesti književni susreti književnika nacionalnih manjina ”Femili”. To je još jedna značajna manifestacija koja se organizuje povodom stote godišnjice od prvog pomena biblioteke. Ove godine, na tradicionalnom Festivalu manjinske literature ”Femili”, pored književnih predstavnika manjinskih zajednica, učestvuju i književnici većinskog naroda.

Brojni kulturni događaji ove godine posvećeni su stogodišnjici od prvog pomena biblioteke. Književni susreti ”Femili” su manifestacija na koju je, prema rečima direktora, biblioteka posebno ponosna.

”Ovo već postaje tradicija i u našem gradu i celoj državi. Počeli smo od ideje da se okupe pisci nacionalnih zajednica u Novom Pazaru. Došli smo do tog naziva ”Femili”, odnosno Festival manjinske literature, a sve se vezalo za englesku reč ”femili” i za porodicu, gde svi zapravo postaju jedna velika književna porodica”, izjavio je direktor biblioteke Elijas Rebronja.

Od ove godine, susreti obuhvataju i književnost većinskog naroda, koja, prema rečima pisca i književnog kritičara Petra Arbutine, treba da ima odgovornost prema svim drugim književnostima u cilju negovanja tradicije i te vrste malih posebnosti, koje, kako ističe Arbutina, književnost čine bogatijom i sočnijom.

”Bela Hamvaš kaže da svaki jezik ima nešto što samo taj jezik zna, i ukoliko u budućnosti, koja nam je prilično nesklona, budemo se trudili da sve bude isto, onda mi više nećemo biti isti. Jer, sebe u pravom svetlu i u prvaom intenzitetu postojanja, možemo da vidimo samo u odnosu na druge”, rekao je Arbutina.

Makedonska pesnikinja Iskra Peneva iz Beograda drugi put je u Novom Pazaru, istim povodom – da čuje zvuk i dinamiku drugačijeg jezika.

”Drago mi je što sam opet ovde u vašem gradu i moram da pohvalim ideju da se ovakav projekat realizuje zato što je Srbija multikulturalna zemlja. Ako već imamo priliku da čujemo različite jezike na jednom mestu; da čujemo zvuk, dinamika drugog jezika, mislim da to treba da pokažemo”, izjavila je Peneva.

Drugog dana sureta u biblioteci je organizovan okrugli sto na kojem je bilo reči o mogućnostima saradnje, razmeni iskustava po pitanju stvaralaštva između manjinskih i većinskih pisaca u Srbiji, kao i u oblasti izdavaštva.

”Mislim da je ovo jedinstvena manifestacija na Balkanu. Ovo je način da uskladimo rad i upoznamo se međusobno, kako bismo imali mogućnost da budemo što konkurentniji u stvaralaštvu na prostoima Srbije, a i šire”, rekao je bibliotekar i književnik iz Novog Pazara, Enes Nikšić.

Književno veče u završnici i Šestih književnih susreta ”Femili”. Učesnici će se večeras čitalačkoj publici predstaviti insertima iz svog književnog stvaralaštva.

S.Lj.

Podeli