EkonomijaVesti

Energetska kriza drma ceo svet: Cena kilovata menja se iz dana u dan, a sve to je ozbiljno upozorenje i za Srbiju

Zima je na pragu, a ako je suditi po trenutnoj situaciji na berzama, nestašice struje i gasa ozbiljno mogu da ugroze funkcionisanje, ne samo sistema zemalja Evrope već i sveta. Iako oko ovog problema još uvek vlada gromoglasna tišina, čini se da se sve glasnije čuju vapaji kako skok cena ovih energenata, neće moći da prate ni najrazvijenije zemlje.

Srbija će izgleda moći da proprati ovu energetsku krizu, bar tako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je pre neki dan poručio iz Dubaija “naši građani ne moraju da brinu, gasa će za njih biti dovoljno. Biće dovoljno I struje, samo je pitanje po kojoj ceni”.

– Srbija je tešku krizu predupredila istorijskim dogovorom sa Rusima, gas je sada potekao i kroz našu zemlju, kroz gasovod dužine 400 kilometara. Srbija je sada i tranzitna zemlja za gas, ali smo obezbedili i dovoljne količine gasa, koji sada kupujemo po 270 dolara za 1.000 kubnih metara, dok je cena na berzi četiri puta veća – naveo je Vučić u Dubaiju.

I upravo to četvorostruko uvećanje cene u evropskim ali i drugim državama je nastalo zbog povećanja tražnje za gasom nakon smirivanja pandemije, a zbog čega na tržištu više ne pitaju koliko koštaju gas ali i struja. Zbog velike tražnje cene su praktično otišle u nebo pa je pitanje da li će skok moci da prate i plate i najrazvijenije zemlje.

Da ipak neće ni one moći da izdrže taj pritisak vidi se kod gasa gde je cena novembarskih fjučersa u holandskom gasnom čvorištu TTF skočila pre neki dan na otvaranju trgovanja na 1.199,44 dolars za 1.000 kubnih metara, ali se kasnije spustila za 1,7% na oko 1.150 dolara. U Nemačkoj i Velikoj Britaniji struja je samo za nedelju dana poskupela za 14 odsto a gas u Nemačkoj za čak 246 procenata za godinu dana.

Stručnjaci imaju različite teorije o ovakom enormnom skoku cene gasa a kao jedan navode i to što je protok gasa kroz gasovod Jamal-Evropa u nedelju rano ujutro pao za skoro tri puta, nakon čega je oporavljen na oko 0,5 miliona kubnih metara na sat. Jedan od uzroka nestašice gasa je i to je što Evropa svoju energiju dobija iz različitih izvora, ali i to što ruski gigant Gazprom, koji isporučuje čak trećinu evropskog gasa, sada odbija da te količine poveća. Spekulacije govore da se tako ponaša kako bi izvršio pritisak na EU da što pre pusti u rad gasovod Severni tok 2.

U ovakvoj situaciji Srbija za sada dobro pliva jer zbog dugoročnog sporazuma sa Gaspromom i izgradnjom Balkanskog toka, plavi energent plaća po 270 evra za 1.000 kubika. Čini se da će isplivati i iz talasa nedostatka i poskupljenja struje, koji je takođe goruci za Evropu.

Cena struje ista do kraja godine

I u Srbiji, se prema podacima nadležnih, cena struje za domačinstva neće menjati do kraja godine i biće najeftinija u ovom delu Evrope. Ona će za domaćinstvima i male kupce, biti 7,867 dinara po kilovat času, bez taksi i poreza.

Međutim, tu povoljnost neće imati privreda, za koju je cena kilovata značajno veca. Za razliku od domaćinstava, privreda kilovate kupuje na slobodnom tržištu i njena vrednost ove godine raste u odnosu na lane – čak do 60 odsto.

Кupci koji tek sad zaključuju ugovore za 2022. godinu, u ovom trenutku ne mogu da dobiju kilovat ispod 105 evra po megavat-satu. To je regionalna cena sa tendencijom rasta do kraja godine.

– Кompanije su u avgustu 2017. prema podacima SEEPEX, licenciranog operatora za organizovano tržište električne energije, plaćale 59,31 evro po megavat-satu. Ovog avgusta ista jedinica mere dostigla je cenu od čak – 108,68 evra. Cene električne energije iz prošle godine nisu relevantne zbog uticaja pandemije kovida. Bila je smanjena potražnja – navode iz SEEPEKSA.

Za razliku od Srbije, evropske države će mnogo gore proći. To već pokazuju podaci iz kojih se vidi da su širom Evrope dramatično porasli računi za struju, ne samo za privredu već i za domaćinstva. Zato je pitanje da li će se oni siromašniji smrzavati ove zime ako im država ne pritekne u pomoć jer je negde taj rast samo u oktobru bio 50 posto.

Podatak iz Nemačke je alarmantan jer je tamo za skok za septembar i oktobar zabeležen od po 12,6 odsto. Takvo povećanje predstavlja 188 evra dodatnih troškova grejanja godišnje za jednu porodičnu kuću. I u Velikoj Britaniji cena struje je ogromnih 385 funti (532 USD), u odnosu na 147 funti od pre nekoliko nedelja.

Šta su radili drugi?

Da se tako nešto ne bi desilo, Italija ove sedmice predstavlja paket podrške domaćinstvima u iznosu od 4,5 milijardi evra, dok je Francuska uvela subvencije za milione domaćinstava sa niskim prihodima. I Bugarska je uvela mere subvencija jer je od početka godine struja porasla za 70 odsto pa danas je cena na tržištu električne energije IBEX oko 146 evra za megavat-sat (MWh). Istovremeno cene za domaćinstva su pod kontrolom države i ostaće na trenutnom nivou od 57 evra za MWh do kraja godine.

Bloomberg navodi da zbog svega ovog u Evropi je sada opet na ceni ugalj iako je bilo zacrtano da se izbriše kao energent do 2030. godine.

– Evropi toliko nedostaje prirodnog gasa da se kontinent, iako pionir u globalnoj borbi protiv emisija CO2, okreće uglju kako bi zadovoljio potražnju za električnom energijom koja se sada vratila na nivo pre pandemije. Uprkos rekordnim cenama emisija CO2, upotreba uglja na starom kontinentu ove je godine skočila za 10% do 15% – piše Bloomberg.

Prema zvaničkim Statističkim podacima Nemačke, ugalj je bio najvažniji izvor za proizvodnju električne energije u ovoj državi.

– U poređenju sa istim periodom prošle godine je proizvodnja u termoelektrana na ugalj porasla za 35,5 odsto na 70 milijardi kilovat sati, saopštio je Statistički zavod Nemačke. Na taj način je ugalj zauzeo udeo od 27,1 odstou miksu izvora za proizvodnju struje u Nemačkoj, što pokazuje da se bez uglja i dalje ne može.

Poseban tim za Srbiju

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će se uspostaviti poseban tim PKS i vlade Srbije koji će se baviti problemom struje i gasa, jer je pred nama kriza nesagledivih razmera.

– Pitanje je sada ko će da se smrzava, koje cene će da budu i koje će fabrike da se zatvaraju. Verujem da ćemo imati snage da se sa svim tim izborimo – naveo je Vučić.

 

 

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Podeli