Odr┼żan Festival televizijskog dokumentarnog filma

U Novom Pazaru odr┼żan je jo┼í jedan Festival dokumentarnog televizijskog filma. Svoje stvarala┼ítvo predstavili su istaknuti televizijski autori Ma┼ían Leki─ç i Vanja Nikoli─ç.

Vanja Nikoli─ç je za kratko vreme stekla popularnost kroz veoma gledani serijal ÔÇ×S Vanjom u planineÔÇť na Balkan trip TV.

Kroz svoje ┬ádokumentarce i reporta┼że ona prikazuje skrivene krajeve Srbije, do kojih nije lako do─çi. To su i najlep┼íi predeli u na┼íoj zemlji. Popela se na gotovo 50 najvi┼íih vrhova u Srbiji i susedstvu.

U svakoj od epizoda emisije ÔÇťSa Vanjom u planineÔÇŁ, ova energi─Źna ┼żena kroz li─Źni utisak opisuje sve lepote prirode i vrhova planina, pobede i isku┼íenjaÔÇŽ

ÔÇ×To je budu─çnost. Nama je to jedino re┼íenje, ne samo nama u Srbiji, ve─ç ─Źitavom ─Źove─Źanstvu… Povratak prirodi je ne┼íto na ┼íta moramo da se baziramo. I presre─çna sam ┼íto se moja emisija bavi takvim temamaÔÇť, ka┼że Vanja, govore─çi o misiji koju ima.

Vanja je  kroz pretposlednju emisiju  ovogodišnje sezone pokazala i na šta su sve autori spremni zarad dobre emisije. Povredila se tokom snimanja paraglajding leta, što su posetioci na festivalu mogli da vide u filmu koji je prikazan.

ÔÇ×Na snimanju 50 jubilarne epizode zadobila sam prelom12 pr┼íljena. Zato ve─ç pet meseci ne snimamo, ali se nadam da ─çemo se uskoro vratiti tom posluÔÇť, kazala je Vanja, koja se prisetila i kada je na snimanja i┼íla samo sa suprugom, a danas ima ─Źitav tim saradnika.

Svoje dokumentarne serijale, koje emituje na Prvoj televiziji predstavio je Ma┼ían Leki─ç. Publika u Novom Pazaru mogla je da pogleda sadr┼żaje iz emisija o ubijenoj peva─Źici Jeleni Marjanovi─ç, Zemunskom klanu i Ljubi Zemuncu.

ÔÇ×Ono ┼íto mene ─Źini sre─çnim, u dve ┼íkole na ─Źasovima gra─Ĺanskog vaspitanja deci su emitovali moju emisiju. Ne neku iz ovih crnih serijala o ubistvima, ve─ç o de─Źaku koji je nasamaren preko interneta i kidnapovanÔÇť, kazao je Leki─ç.

Iza njega je na desetine realizovanih velikih projekata.

ÔÇ×Najte┼że su mi pri─Źe o tome kada stradaju decaÔÇť, kazao je on i podsetio na dokumentarne filmove koje je posvetio tome, posebno apostrofiraju─çi slu─Źaj male Tijane Juri─ç.

Kako nastaju ove emisije – to je ono ┼íto je publiku najvi┼íe zanimalo.

ÔÇ×Kada idemo u epohu, a to ─Źesto ─Źinimo…. Kada smo radili pri─Źu o Du┼íku Popovu vra─çali smo se u 1940-1045. godinu… tada je trebalo mnogo vremena. Trebalo je istra┼żiti pri─Źu, na─çi sagovornike, garderobu, vozila iz tog vremena, lokacije…┬á Neke epizode umemo da radim i po dva meseca, a neke po dve nedeljeÔÇť, objasnio je ovaj popularni televizijski autor.

Retki su mediji u Srbiji koji neguju dokumentarne televizijske sadr┼żaje, zbog zahtevnosti njihove izrade i neophodnih resursa. Cilj ovog festivala je da se oni promovi┼íu, jer su veoma va┼żni i ostavljaju trag o jednom vremenu.

ÔÇ×Televizijske stanice, posebno lokalne, na ┼żalost, retko pripremaju dokumentarne sadr┼żaje, a i kada ih ima, oni su usled nedostatka finansija i ÔÇ×jurnjaveÔÇť za dnevno politi─Źkim temama, nekvalitetno odra─Ĺeni. Ovaj doga─Ĺaj promovi┼íe dokumentaristiku, koja na pravi na─Źin informi┼íe o realnim doga─Ĺajima, ljudima i njihovim ┼żivotima…ÔÇť, ┬áka┼że Zoran Maksimovi─ç iz Udru┼żenja ÔÇ×Journalistic planÔÇť, koje je organizovalo ovaj Festival.

Festival televizijskog dokumentarnog filma odr┼żan je u Novom Pazaru, uz podr┼íku Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

 

Podeli