SvetVesti

Abbas razgovarao sa izraelskom delegacijom: Tražio da Izrael prestane s rušenjem domova Palestinaca

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas primio je u nedjelju u Ramallahu izraelsku delegaciju, javljaju lokalni mediji, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Delegaciju članova ljevičarske stranke Meretz predvodili su izraelski ministar zdravlja Nitzan Horowitz i izraelski ministar regionalne saradnje Issawi Frej, objavila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Tokom sastanka, Abbas je izjavio da bi Izrael trebao prekinuti okupaciju i aktivnosti izgradnje jevrejskih naselja te da bi se provedbom međunarodnih rezolucija trebao postići pravedan i sveobuhvatan mir.

Istakao je da bi Izrael trebao prestati rušiti domove Palestinaca i deportirati ih iz Jerusalema (Al-Quds).

S druge strane, delegacija stranke Meretz, koja je u koalicijskoj vladi koju predvodi izraelski premijer Naftali Bennett, potvrdila je svoje stavove u prilog dvodržavnom rješenju, okončanju okupacije i zajedničkoj saradnji na izgradnji mostova povjerenja, naglašavajući i važnost saradnje u oblasti zdravstva.

Stranka Meretz jedna je od nekoliko izraelskih političkih partija koje podržavaju formiranje palestinske države sa istočnim Jerusalemom (Al-Quds) kao glavnim gradom te se protive izgradnji jevrejskih naselja.

Abbas je 29. augusta u Ramallahu održao sastanak s izraelskim ministrom odbrane Bennyjem Gantzom, a njih dvojica su navodno razgovarali o svim aspektima odnosa između Palestine i Izraela.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog također je 12. jula kazao Abbasu da namjerava ponovo pokrenuti dijalog između dvije strane.

 

Izvor: AA

Foto: Palestinian Presidency

Podeli