Počinje naplata provizije na penzije

Mnogim penzionerima koji su radni vek proveli u inostranstvu, od danas će se na primanja koja stižu iz drugih zemalja obračunavati provizija. Još jedna banka koja posluje u Srbiji u svoj asortiman naknada dodala je i ovu za devizne penzije – od 0,23 do 0,35 odsto, a minimalnih 150 dinara. Na udaru su i oni kojima stiže tek pokoja konvertibilna marka ili evro iz regiona.

U Srbiji deviznu penziju prima oko 240.000 građana, koji su radili u nekoj od 30 zemalja, sa kojima imamo sklopljene međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju. Veliki broj je iz bivših jugoslovenskih republika, a najviše iz Nemačke, Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Švajcarske. Na taj način slije se na njihove račune u ovdašnjim bankama oko 700 miliona evra, pa oni zadovoljno trljaju ruke.

Oko 46.000 penzionera novac dobija iz Nemačke, iz Hrvatske 57.000, a Austrije 27.000. Brojni su i penzioneri iz Bosne i Hercegovine – oko 40.000, Švajcarske – više od 16.000.

Za penzije iz Slovenije naknada od danas iznosi 0,30 odsto od iznosa, a minimum 150 dinara, iz Nemačke – 0,23 procenata. Iz Hrvatske i BiH iznosi 0,35 odsto od iznosa, a najmanje 150 dinara.

Iz NBS su rekli da je zakonom propisano da se platni promet sa inostranstvom može obavljati i putem platne institucije i javnog poštanskog operatora, a ne samo preko banke. Objasnili su da visina provizije zavisi od toga da li se sredstva prenose doznakom, međunarodnom uputnicom ili brzim prenosom novca, kao i da na naknadu utiče iz koje zemlje je uplata, odnosno visine provizija koje zaračunavaju korespondentske banke u inostranstvu, kao i iznosa novca koji se šalje.

Na spisku novih naknada za klijente su i kazna od 1.000 dinara za neosnovanu žalbu banci, pogrešno popunjen platni obrazac, kao i poskupljenje održavanja računa, kartica, podizanje novca na tuđim bankomatima i filijalama. Naplaćuju se čak i ležarina za čekove, transakcije elektronskim i mobilnim bankarstvom.

Troškovi do plafona

Troškovi održavanja tekućeg računa koštaju uglavnom od 145 dinara do 595 dinara mesečno. Podizanje novca sa tuđih bankomata ide i do 400 dinara, koliko pojedine banke uzimaju čak i za podizanje hiljadu dinara. Provizije za podizanje novca sa šaltera drugih banaka kreditnim karticama – kreću se oko tri odsto od transakcije, a minimalne provizije ponegde su 360 dinara. Naplaćuje se i izdavanje potvrda, koje mogu da stignu i do cene od 1.500 dinara.

 

Izvor: Novosti/Alo.rs/I.T.

Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Podeli