Turska: U okviru istrage protiv terorista FETO-a izdat nalog za privođenje 26 osumnjičenih

U okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj izdat je nalog za lišavanje slobode 26 osumnjičenih lica, javlja Anadolu Agency (AA).

Naloge za lišavanje slobode izdao je Ured državnog tužilaštva u Ankari koji vodi istragu o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar sektora odbrambene industrije Turske.

Postupajući po nalogu, turska policija je pokrenula sinkronizirane akcije privođenja u osam turskih provincija. Do sada je slobode lišeno 11 osumnjičenih.

U istragu je uključena i Nacionalna obavještajna služba (MIT), a među osumnjičenim su osobe koje su boravile u tajnim skrovištima terorista FETO-a i koji su koristili tajni kodirani sistem komunikacije ByLock.

Uglavnom se radi o inžinjerima koji su radili u institucijama i kompanijama turske odbrambene industrije kao što su TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUBİTAK.

Istragom je utvrđeno da osumnjičeni na svojim radnim mjestima nisu imali pristup informacijama i projektima koji spadaju u kategoriju državne tajne.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

 

Izvor i foto: AA

Podeli