RegionVesti

Makedonija: U Čairu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

SKOPLJE (RTVNP) – U skopskoj opštini Čair upravo je otvoren komemorativni kompleks, spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

Otvaranju ovog spomen obilježja prisustvuju član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, član gradskog vijeća Mirsad Jusufović, gradonačelnik Čaira, prof. dr Visar Ganiju i predsjednik SDA Makedonije, Dželal Hodžić.

Naglašeno je da će spomen obilježje zauvijek podsjećati na zlo i biti upozorenje civiliziranom svijetu kako se to zlo nikada nikome ne bi ponovilo.

“Bošnjaci su most saradnje i faktor koji spaja ljude i držve, današnji dan je pokazatelj da, gdje god da su, Bošnjaci su bitan dio zajednice. Bošnjaci koji vode porijeklo iz Sandžaka a žive u Sjevernoj Makedoniji su dobar primjer uspješne integracije, napredovanja i ostvarivanja prava, te doprinose značajno evropskom putu Sjeverne Makedonije”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Kako je rečeno, izgradnja ovog komemorativnog kompleksa daje izuzetno važan doprinos čuvanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Džaferović je rekao da svi u regionu treba da prihvate presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, kao i da je, kako je rekao, istina i pravda jedini zdrav temelj na osnovu kojeg je moguće obnavljati povjerenje i graditi bolju budućnost.

A. N.

 

Podeli