PolitikaSvetVesti

Neizvesno nakon izbora u Nemačkoj; SPD tvrdi da ima mandat za formiranje Vlade

Kao što su i nagoveštavale prognoze na osnovu ispitivanja glasača, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU vode tesnu bitku za prvu poziciju na danas održanim parlamentarnim izborima.

Prema prvim preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 24,9 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 25,6 procenata.

CDU/CSU trenutno je osvojila 24,7, odnosno 24,4 odsto glasova.

Na trećem mestu su Zeleni sa 14,8, odnosno 14,7 odsto glasova.

Zatim slede FDP sa 11,2, odnosno 11,6 odsto, i Alternativa za Nemačku (AfD) 11,3 i 10,3 odsto, prema prvim preliminarnim rezultatima nemačkih televizija ARD i ZDF.

U Bundestag ulazi još jedino levica “Linke” sa pet odsto glasova.

Ovi rezultati ukazuju na tesnu borbu do poslednjeg prebrojanog glasa, a potom i na duge koalicione pregovore.

Inače ovi izbori su po mnogo čemu rekordni, kako po broju glasača putem pošte koji se procenjuje na više od 40 odsto, tako i po broju stranaka koje učestvuju, a ima ih 47.

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc izjavio je večeras da građani žele promenu i da ta stranka pretenduje na kancelara.

“Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc”, rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.

On je ocenio da je izborni rezultat SPD “veliki uspeh”.

Sa druge strane, generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije Paul Cimijak je izjavio da će “ovo biti duga izborna noć”.

“Brojke pokazuju da postoji mogućnost koalicije Unije (CDU/CSU), Zelenih i slobodnih demokrata”, rekao je Cimijak za ARD.

Tanjug

 

Podeli