COVID-19

Korona virus: Lekare u Srbiji brine sve veći broj zaražene dece, stručnjaci u Americi tvrde – treća doza samo starijima

U svetu je do sada zaraženo više od 227,6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,67 miliona. Dato je više od 5,87 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

U Srbiji je sve više dece obolele od korone, a uvođenje kovid propusnica je i dalje glavna tema, dok su američki stručnjaci odbacili potrebu za davanjem treće doze vakcine, osim starijima od 65 godina i ljudima iz visokorizičnih grupa.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 34 ljudi, što je najviše dnevnih smrtnih slučajeva još od 22. aprila.

„Uglavnom su deca asimptomska ili sa veoma blagim simptomima. Međutim, može se javiti simptomatologija koja je slična drugim virusima, prehladi, čak alergiji ili gripu.

Treba misliti na sezonu gripa koja se polako približava”, rekao je Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete u Beogradu za Radio-televiziju Srbije.

Američki savezni savetodavni odbor stručnjaka odbacio je predlog da se ponudi dodatna doza vakcine Fajzer većini stanovništva.

Posle više sati rasprave, članovi odbora Agencije za hranu i lekove (FDA) saopštili su da je kompanija Fajzer dala malo podataka o bezbednosti davanja dodatnih doza vakcine.

Izvor: BBC

Podeli