EkonomijaVesti

Polovnjaci ponovo poskupljuju: Cene su već otišle gore, a nestašica čipova sada bi mogla dodatno da ih pogura i do 30 odsto

Trgovci upozoravaju da bi u Srbiji mogli da poskupe polovni automobili. Razlog tome je što kupci u Evropi i do šest meseci čekaju na nove automobile, jer za njihovu proizvodnju nedostaju čipovi i poluprovodnici koji se prave u Kini.

Osloniti se na kineske proizvođače čipova mnoge će odvesti u gubitke jer kupaca ima, a robe ne. Pojavio se još jedan apsurd da polovna vozila korišćena godinu dana u Nemačkoj budu skuplja od cene za koju su kupljena. Automobila polovnjaka nema ni za izvoz. Lista čekanja za nova vozila je duga do proleća, piše RTS.

– Prošle godine pad prodaje novih vozila je bio 26 odsto što i nije tako loše u odnosu na zemlje u okuženju, kaže Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika.

U međuvremenu, počeo je Mihenski sajam automobila ali na njemu skoro da niko ne nudi vozila na dizel i benzin. Svi koji izlažu, prebacili su se na elektriku koja će do 2030. godine u Evropi biti obavezna u velikim gradovima.

Za ova vozila takođe nema čipova pa se i ona čekaju, ali su zato subvencije država skoro za polovinu vozila.

Kod nas će sva ova događanja proizvesti dve stvari. Nestaće dobrih i kvalitetnih polovnih vozila iz uvoza, a cene polovnjaka će se povećati za 20 – 30 odsto, tvrde dileri. Već sada, na carini beleže pad carinjenja od 30 odsto.

Podsetimo, kako je “Blic” nedavno pisao, cena polovnjaka u Srbiji je počela da raste još početkom prošle godine. Prvo za nekih desetak odsto kao posledica korona krize i pada tražnje, a onda tokom leta i mnogo osetnije. Nabavka pojedinih modela tako je već početkom ove godine bila skuplja za 20 do 30 odsto.

Praktično, automobili koji su koštali oko 7.000 evra sada sada su skuplji i do 2.000 evra.

 

Izvor: Blic

Foto: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

 

Podeli