SvetVesti

Izrael traga za Palestincima koji su pobjegli iz strogo čuvanog zatvora

Izraelske snage u utorak su nastavile potragu za šest palestinskih zatvorenika nakon što su pobjegli iz strogo čuvanog zatvora na sjeveru Izraela, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izraelska policija blokirala je oko 260 puteva i kontrolnih punktova u okviru potrage za bjeguncima, izvijestila je mreža Izraelske radiodifuzne korporacije.

Bijeg iz zatvora Gilboa u ponedjeljak šokirao je izraelsko političko rukovodstvo i javnost. Šest palestinskih zatvorenika tajno je iskopalo tunel iz svoje ćelije i uspjelo je pobjeći.

Kako prenose državni mediji, izraelska zatvorska služba provjerava da li je stražar na tornju, ispred zatvora, spavao u vrijeme njihovog bijega.

Navodi se da su nadzorne kamere zabilježile bijeg, ali zatvorski čuvari nisu gledali snimke kamera u vrijeme bijega.

Izraelska policija je saopštila da se na snimcima kamera vidi dvoje bjegunaca koji bježe prema sjeveru, ali policija vjeruje da je to bio pokušaj preusmjeravanja operacije pretraživanja.

Policija navodi da preliminarne istrage ukazuju na to da su šestorica Palestinaca u 01:30 sati poslije ponoći izašli iz ćelije koju su dijelili iskopavši rupu u kupatilu. Nakon što su izašli presvukli su se, a potom je po njih došao automobil koji im je pomogao u bijegu.

U 01:49 sati iza ponoći policija je primila poziv od građanina koji se vozio u blizini zatvora Gilboa i obavijestio ih da je u blizini zatvora vidio sumnjivu osobu koja je držala stvari u rukama.

U 02:00 sata je policijska patrola stigla na mjesto događaja, a u 02:14 drugi građanin je pozvao policiju i obavijestio ih da je vidio osumnjičenog u blizini zatvora.

Izraelske snage sigurnosti nisu objavile više detalja o potrazi u koju je uključen veliki broj pripadnika policije, specijalnih snaga i vojske.

 

Izvor: AA

Foto: Ilustracija AA

Podeli